Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj rozšíří paletu sociálních služeb v regionu

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 01. 02. 2017 15:48
  • Sociální

Sdílet článek

Přestože je v Základní síti sociálních služeb Libereckého kraje zařazeno celkem 243 sociálních služeb, poptávka stále roste. Jak vyplývá z analýz Libereckého kraje, síť služeb dosud plně nepokrývá skutečné potřeby obyvatel. Proto nyní kraj vyhlásil výzvu, v níž se mohou o začlenění mezi registrované služby ucházet další poskytovatelé. Ti pak budou moci čerpat na svou činnost státní dotace.

Poskytovatelé mohou žádat o zařazení sociální služby do Základní sítě v termínu od 17. 2. 2017 do 28. 2. 2017. Z podnětu obce nebo kraje bude možné podat žádost i v termínu od 31. 7. 2017 do 4. 8. 2017.

Liberecký kraj vychází jako správce sítě při jejím doplňování z řady podmínek. Především posuzuje potřebnost konkrétní sociální služby, ale také to, zda je možné ji financovat z dostupných veřejných finančních zdrojů.

„Hlavně nám chybí služby pro dospělé osoby s poruchami autistického spektra nebo například pro osoby s psychiatrickou diagnózou. Zvýšila se rovněž poptávka po lůžkách pro klienty s chronickým duševním onemocněním,“ upřesnil náměstek hejtmana pro sociální resort Pavel Svoboda. „Ambicí kraje je zajistit síť pobytových služeb pro uživatele s vysokým stupněm závislosti a dále zajistit síť terénních a ambulantních služeb, aby mohli tito lidé co nejdéle zůstat ve svém přirozeném domácím prostředí,“ doplnil.

Celodenní péči budou v budoucnu v důsledku zvyšování svého věku potřebovat lidé s chronickým duševním onemocněním, kteří zatím žijí v chráněném bydlení. Případně bude nutné pro ně zabezpečit jiný druh sociální služby - domov se zvláštním režimem nebo domov pro osoby se zdravotním postižením.

Negativním signálem v oblasti sociální péče je zvyšování počtu nízkopříjmových osob v seniorském věku, které nemají finanční prostředky na využívání sociálních služeb v současném systému. „Jako rizikovou můžeme označit skupinu lidí s nízkými příjmy v předdůchodovém věku. Dosud není tato skupina zahrnuta do systému sociální péče. Přitom jde o klienty, o něž se bude muset postupem času, jak budou stárnout a jak budou potřebovat větší péči, společnost postarat. Jsou to například dlouholetí obyvatelé nocleháren, ubytoven a azylových domů,“ upozornil náměstek Pavel Svoboda.

Žádost poskytovatele o zařazení sociální služby do Základní sítě pro léta 2018 – 2020 bude zveřejněna na webových stránkách odboru sociálních věcí Libereckého kraje. Tam najdou zájemci také všechny podrobné informace. Výzva se týká pouze rozšíření kapacit sociálních služeb, které jsou definovány v Akčním plánu pro rok 2017 a v připravovaném Akčním plánu pro rok 2018.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky