Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Nový projekt přinese užší a koordinovanější spolupráci odborníků z oblasti rodinné politiky

29. 06. 2016

Vzájemnou těsnější spolupráci odborníků na rodinnou politiku z různých oblastí by měl přinést nový projekt „Nastavení systémové podpory rodin s dětmi v Libereckém kraji“, financovaný z prostředků Evropské unie. Z Operačního programu Zaměstnanost tento projekt podpořilo Ministerstvo práce a sociálních věcí částkou 7.025.696,25 Kč. Přijetí dotace odsouhlasili radní Libereckého kraje.

Podle vedení Libereckého kraje je počet sociálních služeb pro rodiny s dětmi v některých regionech kraje nedostatečný. „Zjišťujeme, že úředníci sociálně-právní ochrany dětí a ostatní odborníci z oblasti péče o rodinu mnohdy nepostupují jednotně, nespolupracují, nepředávají si vzájemně informace a zkušenosti. Současně nacházíme velké rezervy v oblasti vzdělávání pro sociální pracovníky, kteří pracují s rodinami a dětmi, a to zejména v moderních metodách sociální práce. Jde například o case management nebo rodinné konference. To by měl projekt změnit,“ uvedla náměstkyně hejtmana Lenka Kadlecová.

Jak doplnila Lenka Kadlecová, cílem projektu je tedy vybudovat stabilní síť, jež by spojovala všechny odborníky z oblasti péče o rodiny s dětmi, i třeba z nízkoprahových zařízení. A to nejen v okamžiku, kdy úředníci například řeší momentální situaci dítěte, jež se ocitlo bez nejbližších příbuzných, nebo odebrání dítěte z rodiny, která negativně zasahuje do jeho vývoje. V rámci projektu tak vznikne strategický plán Rodinné politiky Libereckého kraje. Ten doposud kraji chyběl. Projekt zajistí i další vzdělávání odborníků, a jeho součástí je také aktivní kampaň na vyhledávání nových náhradních rodičů. Tím nejdůležitějším výsledkem ovšem budou nastavená pravidla systému péče o rodinu a děti a pravidla funkční spolupráce všech subjektů z oblasti rodinné politiky v Libereckém kraji.  

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624