Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pěstouni z celého kraje se i s dětmi sjeli do Jizerských hor

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 18. 05. 2016 14:12
  • Rozvoj

Sdílet článek

Radostem i úskalím náhradní rodinné péče byl věnován víkend 6. až 8. května v Bedřichově v Jizerských horách. Na další z pravidelných setkání pěstounských rodin z celého Libereckého kraje, které uspořádalo oddělení sociální práce, odboru sociálních věcí Krajského úřadu Libereckého kraje, přijelo přes 60 pěstounů a jejich dětí.

Na setkání byli pozvaní pěstouni na přechodnou dobu a jim svěřené děti, včetně biologických nezletilých dětí pěstounů a partnerů pěstounů. Setkání se zúčastnili téměř všichni zařazení pěstouni na přechodnou dobu a jejich rodiny, nejmladším dětem bylo několik měsíců. Setkání se uskutečnilo v příjemném  prostředí Hotelu Jelínek v Bedřichově.

V průběhu pátečního večera po příjezdu rodin, ubytování a večeři byl dán prostor pěstounům pro vzájemné sdílení zkušeností z praxe a zároveň byli ze strany zástupkyň Krajského úřadu Libereckého kraje informováni o aktuální situaci v pěstounské péči na přechodnou dobu v rámci Libereckého kraje.

V sobotu po snídani všichni společně navštívili nedalekou kamennou rozhlednu Královka. Protože počasí bylo velice příznivé, byl z rozhledny překrásný výhled na Jizerské hory, Krkonoše, Polsko, Německo, Český ráj, Ještěd a Jablonec nad Nisou. Po půldenním výletě byl pro účastníky víkendového setkání připraven seminář s psychologem Davidem Teichmanem, psychologem s bohatými zkušenostmi s prací s pěstouny a jejich rodinami, na téma Poruchy attachmentu a terapeutické rodičovství.

V neděli dopoledne byla na setkání pozvaná Věra Lantelme-Faisan, fyzioterapeutka zabývající se komplexním rehabilitačním přístupem k dětem, s příspěvkem na téma Manipulace a stimulace dítěte od narození do jednoho roku věku.

Po dobu programu pro pěstouny se o dětské účastníky víkendového setkání vzorně staraly pracovnice Centra volného času Arabela v Liberci, které pro děti připravily zajímavé aktivity po celou dobu pobytu. Např. si děti měly možnost zajezdit na koloběžkách, využít místní hřiště a lesy, nakrmit kachny v rybníce, zahrát si nespočet her jak v přírodě, tak i v hotelové herně nebo si vyrobit svícen jako památku na společně strávený čas. Zmíněné pracovnice se zároveň stihly postarat i o úplně nejmladší účastníky setkání, čas s nimi trávily zejména pobytem v přírodě při procházkách, ale pochopitelně a zejména se o ně láskyplně starali sami pěstouni na přechodnou dobu.

Celé jarní setkání pěstounských rodin bylo zakončeno nedělním obědem. Pěstouni i jejich děti hodnotili program i pobyt kladně a projevili zájem setkávat se a sdílet svoje radosti i strasti s výkonem nebo vyrůstáním v pěstounské péče i nadále. Pro příště by opět uvítali uspořádat setkání pouze pěstounů na přechodnou dobu a jejich rodin a to opět v rámci celého kraje. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky