Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Petr Veleta roztančil seniory ve Vratislavicích

16. 06. 2016

Ani invalidní vozík nemůže být žádnou překážkou k tomu, aby si senior vychutnal radost z tance. To dokazuje svými Tanečními terapiemi pro seniory tanečník a choreograf Petr Veleta. Desetihodinový kurz v Domově pro seniory ve Vratislavicích nad Nisou zakončil poslední lekcí v pondělí 13. června. Na to, jak seniory tanec baví, se přišla do domova podívat náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Lenka Kadlecová, a jak jinak, mistr Veleta ji vzal do kola.

„Taneční kurzy seniory ohromně baví. Nejen, že si při nich podle svých možností protáhnou tělo, ale především je pro ně každá lekce společenskou událostí, na kterou se těší dlouho předem. Spojení hudby, rytmu a pohybu jim přináší radost a navozuje dobrou náladu. Jak po fyzické, tak i po duševní stránce vylepšují lekce tance našim seniorům kvalitu života,“ řekl Lenka Kadlecová.

Taneční hodiny šarmantního Petra Velety absolvovalo v domově ve Vratislavicích přes dvacet klientů. Většina z nich je přitom upoutána na invalidní vozík. Podle pokynů tanečního mistra i ten, kdo zrovna netančil, houpal do rytmu alespoň rukama. „Senioři se najednou hlasitě smějí, jsou šťastní, zvedají ruce nad hlavu,” popsal učitel tance.

Petr Veleta věnoval významu pohybové aktivity pro starší lidi svou doktorandskou práci. Vychází z vědomí, že pohybová aktivita je pro seniory stejně důležitá jako pro mladé. Může snížit riziko úrazů, zabránit poklesu svalové síly a preventivně působit při kardiovaskulárních a metabolických onemocněních.

Taneční mistr objíždí se svou terapií domovy seniorů v celé republice. Jeho lekce absolvovali již v minulých letech také klienti několika domovů v Libereckém kraji, v poslední době například také v Českém Dubu nebo v Rokytnici nad Jizerou.

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 732765215