Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Přednáška na kraji cílila na ožehavé téma dneška. Na dluhy

27. 05. 2016

Rady lidem, jak se neúměrně nezadlužit nebo jak své závazky včas řešit, přinesla v úterý 24. května na Krajském úřadě Libereckého kraje přednáška, nazvaná Jak na dluhy. Akci připravila Dluhová poradna Petry Ryšavé. Záštitu nad ní převzala náměstkyně hejtmana Lenka Kadlecová.

Návštěvníci se dozvěděli hrozivou bilanci exekucí a osobních bankrotů v republice, a také příklady cest, které k nim vedly. Podle informací dluhové poradny bylo v letech 2001 až 2016 soudy dohromady nařízeno více jak 2,6 milionů exekucí. V současné době má nějaký úvěr zhruba 3,1 milionů občanů. Jak zaznělo, dnes je již běžné, že na jednoho dlužníka bývá vyhlášeno 20 až 30 exekucí.

Proto je nutné, jak zdůraznili pracovníci poradny, aby si lidé vytvářeli finanční rezervy na horší časy. Pak nebudou v případě, že by ztratili zaměstnání nebo dlouhodobě onemocněli, zaskočení podstatně nižším příjmem. Důležitou roli může hrát také pojištění proti invaliditě nebo úmrtí. Lidé se na přednášce také dozvěděli, na co si pokud možno nikdy nepůjčovat a když už spadnou do dluhové pasti, jakým způsobem se z ní mohou dostat ven, kde hledat odbornou pomoc.

„Všichni víme, jak je těžké ubránit se lákavým reklamám, abychom si nepořizovali věci, na které nemáme zrovna dost peněz, a které ani k životu nutně nepotřebujeme. Čísla ze statistik názorně dokládají, že ve finanční gramotnosti mají naši občané stále velké rezervy. Proto jsou podobné přednášky tak potřeba, a proto jsme akci jako Liberecký kraj podpořili,“ uvedla náměstkyně hejtmana Lenka Kadlecová.  

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624