Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Pro radost pod stromeček si na vánoční trhy přišla tisícovka lidí

24. 11. 2016

Jako každý rok, tak i ve středu 23. listopadu nebylo v multimediálním sále krajského úřadu skoro k hnutí. Vánoční dekorace a originální dárky pod stromeček zde nabízeli návštěvníkům klienti pětatřiceti organizací z Libereckého kraje, které pečují o seniory nebo zdravotně postižené. Vánoční trhy se uskutečnily na kraji už podvanácté a opět si je nenechala ujít přibližně tisícovka návštěvníků.

Vánoční trhy připravuje resort sociálních věcí Libereckého kraje, proto zde část svého prvního dne ve funkci strávil také nový náměstek hejtmana pro sociální věci Pavel Svoboda. „Vánoční trhy přinášejí hned dvojí radost. Jednu prožívají návštěvníci, když si tady vybírají vánoční výzdobu nebo dárky pod stromeček. Druhou radost zažívají prodejci, klienti organizací, poskytujících sociální služby, když vidí, že je o jejich výrobky zájem a že se lidem líbí. Dává jim to chuť do dalšího tvoření a vymýšlení nových výrobků,“ zdůraznil Pavel Svoboda. Sám odcházel z trhů s plnýma rukama, krom několika drobností si koupil například adventní věnec a hadrové slůně – pro štěstí.

Plejáda nabízených výrobků byla znovu velmi pestrá. Kromě předmětů do domácnosti z keramiky a proutěného zboží se klienti chráněných dílen pochlubili například adventním věncem, vytvořeným z vatových odličovacích polštářků, množstvím ručně vyšívaných ubrusů, pletených ponožek, rukavic, čepic, originálních andělů, vánočních hvězd nebo barevných svíček, složených z několika vrstev vosku. Nechyběly ani ručně zdobené perníčky s vánoční tématikou.

„Chodíme sem řadu let. Vždycky obdivujeme, kolik krásných věcí se na trzích objeví. Každý rok nabízejí organizace něco jiného. Přicházejí s novými nápady. Současně nás těší, že se lidem líbí i naše výrobky,“ řekla Anna Olšová z regionální organizace zdravotně postižených Sever Liberec.

Jak doplnila, většinu výrobků organizace na vánočních trzích prodá. Co jim zbyde, nabídnou později na dalších akcích. Zájem návštěvníků si pochvalovali také lidé z organizace Fokus Liberec, která se stará o duševně nemocné. „Pro naše klienty představují vánoční trhy příležitost ke zviditelnění. S výrobou obvykle začínáme už v létě, je součástí pracovní terapie. Moc je to baví,“ uvedla Eva Lejsková, vedoucí sociálně terapeutické dílny Fokus Liberec. „Trhy jim přinášejí také povzbuzení do další práce. Zároveň zde hledají inspiraci, dívají se, co dělají lidé v jiných chráněných dílnách,“ dodala.

Peníze, které organizace prodejem svých výrobků utrží, používají na nákup materiálu pro další ročník vánočních trhů.

Vánoční trhy 2016 – KÚ Liberecký kraj, seznam vystavovatelů

Denní a pobytové sociální služby Česká Lípa
DOLMEN, o.p.s.    
Domov a Centrum aktivity Hodkovice n. Mohelkou
Domov a Centrum denních služeb Jablonec nad Nisou 
Domov důchodců Jablonecké PasekyDomov důchodců Rokytnice nad Jizerou 
Domov důchodců Sloup v Čechách
Domov důchodců Velké Hamry 
Domov pro seniory Vratislavice nad Nisou
Domov Raspenava 
Domov Sluneční dvůr
FOKUS Liberec 
FOKUS Semily
Jedličkův ústav
Krajská nemocnice Liberec 
MCU KOLOSEUM
Naděje
Nemocnice následné péče Lomnice nad Popelkou
Oblastní charita Liberec
Regionální organizace zdravotně postižených Sever Liberec
Sdružení D.R.A.K.
Sdružení TULIPAN
Síť mateřských center o.s. - Liberecký kraj  
Služby sociální péče TEREZA
Sociální služby Semily
Střední odborná škola, Liberec, Jablonecká 999

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624