Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zdravotně postiženým pomůže dotace z ministerstva k začlenění do běžného života

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 30. 11. 2016 16:54

Sdílet článek

K tomu, aby mohli lidé s psychickými nemocemi a s kombinovanými vadami žít ve svém přirozeném domácím prostředí, a aby navíc také získali pracovní návyky a případně našli odpovídající zaměstnání, získal Liberecký kraj dotaci z Ministerstva práce a sociálních věcí ČR přes 118 milionů korun.

Přijetí Rozhodnutí o poskytnutí dotace k individuálnímu projektu Podpora a rozvoj služeb v komunitě pro osoby se zdravotním postižením v Libereckém kraji schválila rada na svém zasedání v úterý 29. listopadu. Cílem projektu je pomoci začlenit zdravotně postižené do běžného života, a to i v odlehlých oblastech Libereckého kraje, kde doposud některé potřebné sociální služby chybí.

„Jde například o Jilemnicko, Tanvaldsko nebo Frýdlantsko. Především tam chceme vybudovat terénní týmy a vytvořit pro lidi s chronickým duševním onemocněním, zdravotním postižením a kombinovanými vadami podmínky pro život v běžné komunitě. Právě třeba z Frýdlantska museli doposud klienti za sociálními službami dojíždět až do Liberce. Mnohým z handicapovaných hrozilo, že skončí v psychiatrické léčebně nebo v ústavním zařízení sociální péče, pokud jejich příbuzní přestanou zvládat péči o ně,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí Pavel Svoboda. „Počítáme s tím, že projekt dohromady pomůže více než 450 zdravotně postiženým z celého kraje,“ dodává.

Handicapovaní se budou v doprovodu pracovníků sociálních služeb učit co největší soběstačnosti. Zkusí si například sami vyřizovat své záležitosti na úřadech, napsat životopis, vést chod vlastní domácnosti, hledat nové bydlení a práci. Během projektu bude hodnocená efektivnost poskytovaných služeb. V projektu nepůjde jen o doplnění sítě sociálních služeb o ty, které v některých regionech chybí, ale také o zkvalitnění již existujících sociálních služeb. To by mělo být zajištěno právě metodickou podporou sociálních služeb z kraje.

„Projektu předcházelo několik analýz stávající sociální sítě a dostupnosti sociálních služeb. Na nich se podílely také jednotlivé obce a organizace, které se věnují sociální oblasti,“ upřesnil náměstek Pavel Svoboda. „Projekt bude spuštěn 1. ledna roku 2017 a potrvá do 30. dubna roku 2020. Poskytovatelé služeb budou vybráni formou veřejné zakázky. Tu vyhlásíme v prvním čtvrtletí příštího roku,“ doplnil. 

Na základě výsledků projektu bude vytvořena stabilní síť sociálních služeb. Během tří let jeho trvání se ukáže, zda je určitá sociální služba dostatečná. Celkové náklady projektu jsou odhadovány na 124,8 milionů korun. Z této sumy tvoří 85% evropská dotace (program ESF – sociální začleňování), 10% pokrývá dotace ze státního rozpočtu a 5% bude hradit Liberecký kraj.

logo_OP_zamestnanost

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky