Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Aby byl život dobrý až do konce

Mgr. Eva Říhová

odborný zaměstnanec pro externí komunikaci

  • 09. 05. 2022 19:55
  • Sociální
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Věděli jste, že 8 lidí z 10 si přeje prožít své poslední chvíle se svými blízkými nebo přímo doma? A právě proto existuje Hospic sv. Zdislavy. Stará se o nevyléčitelně nemocné, jejichž život se chýlí ke konci. Hospic poskytuje paliativní péči, která zmírňuje bolest a další tělesná i duševní strádání provázející nemoc.

Sestřičky a lékaři pravidelně jezdí do domácnosti, poskytnou radu i pomocnou ruku při péči o nevyléčitelně nemocného. Jsou k dispozici 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a když je potřeba, kdykoli přijedou za nemocným a jeho rodinou. V situaci, kdy se příbuzní nemohou postarat sami doma, mohou využít služby lůžkového hospice. Ten je umístěn v nově zrekonstruované budově bývalého dětského domova v samém centru Liberce, doslova pár desítek metrů od terminálu městské hromadné dopravy Fügnerova a obchodního centra Fórum. Ačkoli je objekt hospice v centru, není zatížen hlukem, neboť je téměř ze všech stran chráněn zelení či vysokými budovami.

O nemocného pečuje tým profesionálů tvořený lékaři, všeobecnými sestrami, ošetřovateli a sociálními pracovníky. V budově hospice je 28 jednolůžkových pokojů s vlastní koupelnou, televizí a bezdrátovým internetem. Pokoj je možné dovybavit dle přání pacienta. Cílem je přiblížit mu domácí prostředí tak, aby se cítil co nejlépe. S nemocným může pobývat rodina či jiná blízká osoba 24 hodin denně 7 dní v týdnu. I návštěva čtyřnohého mazlíčka je vítána. V hospici naleznete i kapli, klidný a důstojný prostor k rozhovoru s rodinou či duchovními, kteří sem pravidelně dochází.

Důležitou součástí hospice jsou dobrovolníci. Nezištně pomáhají a podílejí se na nejrůznějších činnostech, např. na provozu čajovny a recepce, docházejí k lůžku pacienta a jsou nápomocní při společenských akcích. Hospic nabízí také odlehčovací (respitní) službu, která je určena rodinám pečujícím o svého nemocného v domácím prostředí. Na určitou dobu má jejich blízký v hospici veškerou péči a oni si mohou na chvíli odpočinout.

Hospic nemocnému garantuje, že nebude trpět nesnesitelnou bolestí, že bude zachována jeho lidská důstojnost a nezůstane sám. Mnoho pozitivních ohlasů na naši práci nám ukazuje, že tuto hospicovou preambuli se nám daří naplňovat: „Chtěla bych touto cestou z celého srdce poděkovat. Vaše pomoc nám umožnila nechat si maminku doma a být s ní do poslední chvíle. Stihli jsme jí říct, jak moc ji máme rádi, jak nám bude chybět a naposledy jsme si společně zazpívali. Hospic nám pomohl utišit bolesti a my nebyli nuceni dát maminku do nemocnice, kam tolik nechtěla. Pomohli jste nám najít cestu v bolesti. Díky, Nikola".

Pokud máte zájem o služby hospice nebo o bližší informace neváhejte kontaktovat poradnu hospice na telefonním čísle: 605 11 13 13.

Můžete nás také navštívit v pátek 17. června 2022 v 17.00, kdy se na nádvoří hospice koná Benefice pro hospic. Vystoupí mladý houslista Daniel Matejča, liberecký písničkář Kuba Horák a Severáček, liberecký dětský sbor ZUŠ. Vstupné je dobrovolné a celý výtěžek bude věnován ve prospěch hospice. Jste srdečně zváni.  

 

Zdroj:
Mgr. Jana Matyášová
Vedoucí fundraisingu
730 182 714
jana.matyasova@hospiczdislavy.cz
www.hospiczdislavy.cz

  • 9 5 benefice pro hospic plakát 2022 final (.pdf)
    2 MB
    09. 05. 2022 19:59

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky