Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jablonec se pyšní novým centrem pro ohrožené rodiny, handicapované a seniory

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 31. 01. 2019 00:00
  • Rozvoj
  • Sociální

Sdílet článek

Po více jak půlroční intenzívní rekonstrukci dokončili stavbaři v ulici 5. května v Jablonci nad Nisou nové Centrum terénních a ambulantních služeb. Rekonstrukce vyšla na více jak 14 milionů korun, město Jablonec na ni získalo 11milionovou dotaci z Evropské unie a státního rozpočtu. Slavnostního otevření se v úterý 29. ledna zúčastnil také náměstek hejtmana Libereckého kraje pro sociální oblast Pavel Svoboda, který stál u zrodu projektu před několika lety, kdy byl náměstkem primátora Jablonce.

Projekt Centrum terénních a ambulantních služeb v Jablonci nad Nisou město byl financován jako jeden z projektů Integrovaného plánu rozvoje území (IPRÚ) Liberec – Jablonec nad Nisou.

„Mám radost z toho, že se náš původní záměr podařilo dotáhnout do konce. V Kruháči najdou potřebnou pomoc a podporu děti a mládež ze sociálně vyloučeného prostředí, ale také rodiny, senioři a zdravotně postižení. Věřím, že Centrum terénních a ambulantních služeb tak přispěje k začlenění skupin ohrožených sociálním vyloučením do většinové společnosti. A tím sníží i rizika, která v sociálně vyloučených lokalitách vznikají,“ uvedl náměstek hejtmana Pavel Svoboda.

V přízemí nového centra zůstal po rekonstrukci nízkoprahový klub, který se rozdělil na dvě části. „Prostory v přízemí budou sloužit dětem od 6 do 14 let, klub v patře nad nimi bude určen mladým lidem od 15 do 26 let,“ upřesnila ředitelka jabloneckého střediska Diakonie ČCE Michaela Albrechtová. Zrenovované podkroví využije Diakonie jako zázemí pro další služby.

O horní patro se podělí terénní pečovatelská služba pro seniory a osoby se zdravotním postižením, a ambulantní i terénní sociálně aktivizační služby pro rodiče s dětmi. Děti si tu mohou hrát, zatímco maminky budou se sociální pracovnicí hledat řešení problémů v oblastech bydlení, zaměstnání, dluhů, výchovy dětí či vedení domácnosti.

Liberecký kraj nezůstává v podpoře rodin s dětmi pozadu. Ostatně spolu se státem už nyní přispívá a bude dál přispívat i na provoz jabloneckého Centra terénních a ambulantních služeb. Kraj od roku 2016 realizuje projekt za více než 114 milionů korun, nazvaný Podpora a rozvoj sociálních služeb pro rodiny a děti v Libereckém kraji. „Součástí projektu je podpora nízkoprahových center a vznik nových nízkoprahových zařízení. Jedno takové bylo otevřeno ve Frýdlantu a druhé v Jablonci – Mšeně,“ zdůraznil Pavel Svoboda.

Jablonecké středisko Diakonie ČCE pomáhá rodinám s jedním či více dětmi ohroženým dlouhodobou nezaměstnaností, sociálním vyloučením a možným odebráním dětí. Ročně tak podpoří minimálně 30 - 40 rodin, což je zhruba 120 osob.

S využitím TZ města Jablonec nad Nisou 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky