Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Jablonecká poradna pomáhá už 40 let

11. 09. 2017

V 70. letech 20. století byly zakládány po celé republice Manželské a předmanželské poradny. Jejich hlavním posláním bylo pomáhat lidem, aby co nejlépe zvládali svou manželskou a rodičovskou roli. V září 1977 byla založena i poradna v Jablonci nad Nisou a její vedoucí se stala PhDr. Olga Pangrácová, která ji vedla dalších 34 let. Poradna tedy slaví 40. výročí svého založení. Po celou dobu svého fungování je hojně využívaná a zapsala se do povědomí již několika generací celého Jablonecka.

Tak jak si lidé na služby poradny zvykali, narůstal zájem a služby poradny se rozšiřovaly. V průběhu doby také docházelo ke změnám ve složení klientely. Vymizela například skupina nezletilých snoubenců, narostl počet nesezdaných párů, seniorů nebo rodičů, kteří řeší výchovné problémy svých dětí. Výrazně narostly počty sporů rodičů o děti po rozvodu nebo po rozchodu. Spory se mění ve vleklé a vyostřené, komunikace rodičů nefunguje. Tyto problémy nejvíce traumatizují děti.  Proto poradna před rokem rozšířila své služby o poradenství a terapii dětí.

„Do poradny může přijít každý, kdo se ocitl v obtížné životní situaci a neví, jak ji řešit. Odborné poradenství, terapii a podporu poskytuje tým, ve kterém jsou psycholožky, speciální pedagožka, terapeutka pro závislosti a sociální pracovnice. Mohou pomoci se zvládáním například partnerských krizí, rozvodových a porozvodových problémů, mezigeneračních problémů nebo vztahů v rodině. Pracovníci poradny pomáhají také při tvorbě rodičovských dohod o dětech, především když dojde k rozchodu nebo rozvodu rodičů. Na poradnu se mohou obracet i lidé s osobními problémy, jako je zvládání stresu, ztráta blízkého člověka, ztráta zaměstnání, nízká sebedůvěra,“ říká k poskytovaným službám vedoucí poradny Jitka Selingerová.

V poradně je také pracoviště, kde zkušená terapeutka s klienty řeší zvládání závislosti na alkoholu, drogách, lécích či hracích automatech.

K návštěvě není potřeba doporučení, žádné doklady a veškeré služby jsou bezplatné. Zaručena je diskrétnost a mlčenlivost, je možno vystupovat i anonymně.

Poradna patří mezi odborné sociální služby a je zařízením Centra intervenčních a psychosociálních služeb Libereckého kraje, p. o., vedoucí je PhDr. Jitka Selingerová.

Poradnu najdete v Jablonci nad Nisou na adrese Lidická 24 a pro kontakt můžete využít některé z telefonních čísel: 483 320 649 nebo 723 093 253 (závislosti: 483 711 185 nebo 728 707 949). E mailová adresa je: poradna-jbc@volny.cz. Mnoho dalších informací je uvedeno na webových stránkách: www.poradna-jbc.cz. 

 

Bc. Žitná (Dědková) Markéta
marketa.zitna@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624