Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jubilantce popřál ke stým narozeninám takřka celý domov důchodců

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 23. 09. 2019 00:00
  • Rozvoj
  • Sociální

Sdílet článek

Jako velkou slavnost pojalo vedení Domova důchodců ve Velkých Hamrech sté narozeniny paní Marie Reslové. Zahrát jubilantce přijela ve čtvrtek 19. září hudební skupina Kapelníci ze Zásady, a během slavnosti si s ní přiťuklo takřka padesát obyvatel domova. Mezi gratulanty nechyběl ani náměstek hejtmana Libereckého kraje pro sociální oblast Pavel Svoboda.

Paní Marie Reslová, rozená Červová, se narodila 19. září roku 1919 v Bohumilči u Českého Dubu jako nejmladší dcera kováře Josefa Červy. Měla čtyři sourozence. V Českém Dubu vychodila měšťanku. Po škole ji rodiče poslali do služby v Mnichově Hradišti, kde pracovala jako pradlena. Protože ji tato práce moc nebavila, dodělala si obchodní školu. Skoro celý život potom pracovala v administrativě.

„Paní Marie se elegantně oblékala, ráda četla a až do vysokého věku byla hodně aktivní. Všechno si uměla pečlivě zorganizovat. Na zahrádce pěstovala květiny, šila podle poslední módy a už v šedesátých letech si udělala řidičský průkaz, aby mohla jezdit s manželem autem na výlety,“ prozradil ředitel Domova důchodců Velké Hamry Čestmír Skrbek.

V roce 1950 se paní Marie provdala za Františka Resla, syna rolníka z Kobyl. Děti neměli, přesto žili ve spokojeném manželství téměř 60 let až do roku 2010, kdy paní Reslová ovdověla. Do domova důchodců přišla v roce 2015. „Všechny nesnáze bere s humorem a její životní moudra, kterými častuje své okolí, jsou vzpruhou pro pracovníky našeho domova,“ doplnil Čestmír Skrbek.

Náměstek Pavel Svoboda popřál jubilantce do dalších let nejen pevné zdraví, a aby byla v domově důchodců i nadále spokojená. Současně jí popřál, aby ji neopouštěl její humor a sarkasmus.

„Paní Marie Reslová je jenom o rok mladší než naše republika. K čemu by ale byl dlouhý život, pokud bychom jej neprožili naplno? Paní Reslová mívala naplněnou nějakou aktivitou každou minutu. Ještě deset let po dosažení důchodového věku chodila do práce. Jak prozradili její příbuzní, dokonce si v 91 letech doma sama věšela záclony. To je obdivuhodné. A zdá se, že právě aktivní stáří je cestou k dlouhověkosti,“ řekl Pavel Svoboda.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky