Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

K penězům z benefice pro Samuela přidal náměstek Svoboda ještě angličáky

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 10. 09. 2019 00:00
  • Sociální

Sdílet článek

Přes 50 tisíc korun, které se podařilo pro zdravotně postiženého Samuela vybrat na konci srpna na benefičním metalovém koncertě na hradě Trosky, přivezl v zapečetěné kasičce v pátek 6. září rodině do obce Sezemice jeden z hlavních organizátorů, muzikant Jakub Viták. Za rodinou se vypravil také náměstek hejtmana Libereckého kraje pro sociální oblast Pavel Svoboda. Ten přivezl jako dárek chlapci sadu modelů autíček, takzvaných angličáků.

„Benefice na Troskách pomáhají dobré věci. Proto jsem i nad tou letošní rád převzal záštitu. Na metalovém koncertě jsem nebyl letos poprvé. Vždycky je to zajímavý zážitek,“ poznamenal náměstek Pavel Svoboda. „Rád jsem také využil možnosti setkat se s rodinou malého chlapce osobně. Jako dárek jsem přinesl sadu angličáků. Matka mně dopředu prozradila, že by mu to udělalo velkou radost. Radost z dárku měl ale i jeho o dva roky mladší bráška,“ doplnil.

Peníze z koncertu použijí rodiče chlapce na zaplacení druhé fáze jeho rehabilitačního pobytu v lázních Klimkovice. Ta přijde na 40 tisíc korun. Do lázní plánují odjet v únoru příštího roku. Zbylou sumu z výtěžku benefice přidají na pomůcky pro malého Samuela, například na speciální ortopedické boty, které mu pomohou se lépe pohybovat.

„Mile nás překvapilo, kolik peněz se podařilo na metalovém koncertě vybrat. Moc nám to pomůže, protože pojišťovna speciální procedury v lázních nehradí. A na pomůcky, jako je třeba chodítko nebo invalidní vozík, přispívá jenom část,“ řekla matka hocha Michaela Bartošová.

Pětiletý Samuel trpí takzvaným MCM syndromem. Ten zahrnuje hydrocephalus (vodu v mozku), atypický žilní systém (různé výrůstky a nádory na žilách), těžkou mentální retardaci, hypotonické svaly a klouby, a další potíže. Dokud neabsolvoval první stupeň rehabilitačního pobytu v Klimkovicích, nepostavil se na nohy. Nyní s pomocí další osoby ujde několik kroků, a může se na krátkou vzdálenost pohybovat.

 „Když se narodil, byl v té době v republice druhým miminem s tímto postižením. Ve světě žije dohromady jenom asi 150 stejných případů,“ doplnila Michaela Bartošová.

Jak už dříve uvedl Jakub Viták, metalový koncert vynesl víc, než pořadatelé předpokládali. Letos se na hradě Trosky uskutečnil už popáté. Každý rok je výtěžek z benefičního koncertu věnován potřebným, většinou zdravotně postiženým dětem. Benefici finančně podpořil Liberecký kraj. Díky příspěvku kraje mohli pořadatelé pokrýt náklady koncertu, a tak mohli všechny peníze, které vybrali na vstupném a z dobrovolných příspěvků, věnovat na léčbu malého Samuela.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky