Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ke Dni matek popřál seniorkám kmen malých Indiánů z Jablonce

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 14. 05. 2018 00:00
  • Rozvoj
  • Sociální

Sdílet článek

Děti z jablonecké mateřské školy nepřijely s prázdnou. Každé babičce z domova vlastnoručně zhotovily voňavý pytlíček s mýdlem a bylinkami. „Dejte si ho do prádla. A vždycky, když vás vůně po otevření skříňky uhodí přes nos, si na nás vzpomenete,“ poradila seniorkám ředitelka MŠ Slunečnice Iveta Jeriová. Jak doplnila, děti vyráběly voňavé pytlíčky za pomoci učitelek asi čtrnáct dní. Od náměstka Svobody dostala k tomu každá obyvatelka domova ke svátku květinu.

„Matčina láska k dítěti se nepodobá ničemu jinému na světě. Není jiné lásky tak okamžité, tak obětavé a tak odpouštějící. Mateřská láska je jediná, která se nikdy neptá, co za to,“ podotkl Pavel Svoboda. „Den matek byl u nás za minulého režimu zastíněn Mezinárodním dnem žen. Víc se začal připomínat až od roku 1990. Myslím si, že to vůbec není na škodu, že dnes slavíme oba tyto svátky. Role žen v rodině a společnosti je nenahraditelná a nebude nikdy dost oceněná,“ dodal.

Malí Indiáni z Jablonce vyzkoušeli v domově seniorů i dětský koutek, který tu slouží k zábavě vnoučatům a pravnoučatům místních klientů. Ostatně dětský koutek zdobí skleněný obraz, mozaika Princezna, který vloni vytvořili právě předškoláci z MŠ Slunečnice. Obraz v aukci žákovských výtvarných děl, která se konala ve prospěch vybavení jablonecké nemocnice, vykoupil náměstek Pavel Svoboda. A později jej věnoval do dětského koutku DD Velké Hamry.

Předškoláci z MŠ Slunečnice se také vyřádili venku na minihřišti domova, kam si chodívají na houpačky a další herní prvky často pohrát i místní děti. „Dnes přejeme ke Dni matek všem ženám, nejenom těm, které mají děti. Naši úctu si zaslouží všechny,“ zdůraznil ředitel DD Velké Hamry Čestmír Skrbek.

Den matek byl poprvé jako oficiální svátek vyhlášen ve Spojených státech amerických v roce 1914. V našich zemích se slaví rovněž druhou květnovou neděli od roku 1923.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky