Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kraj vyvěsil romskou vlajku

08. 04. 2019

V pondělí 8. dubna se slaví Mezinárodní den Romů. Dnes ráno proto Liberecký kraj vyvěsil na terase třetího patra budovy krajského úřadu romskou vlajku. Dává tím najevo podporu zvyků, tradic a kulturního života národnostních menšin. Událost má celosvětový význam.

„Netolerance k jakékoliv národnostní menšině nepomůže uvolnit napětí ve společnosti. Dlouhodobě spolupracujeme s Asociací romských představitelů, která nám v pochopení problémů, které způsobují vzájemnou netoleranci, výrazně pomáhá,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Mezinárodní den Romů se slaví od roku 1990, a to vždy 8. dubna. Původ tradice pochází z Londýna, kde se v roce 1971 konal první ročník Světové romské konference, na kterou navázal vznik Mezinárodní romské unie, romské vlajky a hymny.

„Romové patří do naší společnosti. Abychom jim mohli porozumět, musíme k nim přistupovat se vším respektem. Velice nám v tom pomůže vzájemná diskuze s romskými představiteli,“ dodal náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí Pavel Svoboda.

Mezinárodní den Romů slaví především zvyky a tradice této národnostní menšiny. Oslavy se snaží propojit hudbu, tanec a řemesla se symboly tolerance, úcty a podpory. Posláním tohoto svátku je též odmítnout jakékoliv nenávistné projevy vůči menšinám a zdůraznit důležitou roli, kterou Romové zaujímají v české kultuře i mezinárodních souvislostech.

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307