Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kulatý stůl se zaměřil na předpojatost k národnostním menšinám

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 26. 09. 2019 00:00
  • Rozvoj
  • Sociální

Sdílet článek

Už druhé zasedání odborného kulatého stolu připravila na středu 25. září Koalice romských reprezentantů České republiky. Kulatý stůl se uskutečnil v budově Krajského úřadu Libereckého kraje pod záštitou náměstka hejtmana pro sociální oblast Pavla Svobody. Ten si také část příspěvků osobně vyslechl.

Na kulatý stůl se sjeli zástupci různých oborů, jejichž cílem je snížit bariéry mezi většinovou společností a národnostními menšinami, především Romy. Například jeden z příspěvků poukázal na překážky, které vyvstanou, když se Rom uchází o nájemní bydlení. I když by všechny podmínky splnil, v okamžiku, kdy pronajímatel zjistí, že zájemce patří k tomuto etniku, raději byt pronajme někomu jinému.

Podobná předpojatost a předsudky platí i při přijímání Romů do práce. A to i přesto, že uchazeč splňuje požadovanou kvalifikaci.„Cílem Koalice romských reprezentantů ČR je napomáhat začleňování Romů a sociálně slabých do společnosti. To podporuje i Liberecký kraj. Není prázdným gestem, že například každý rok vyvěšujeme 8. dubna na mrakodrap krajského úřadu při příležitosti Mezinárodního dne Romů romskou vlajku. Na projekty, které pomáhají integraci národnostních menšin v kraji, jsme vloni vůbec poprvé poprvé z krajského rozpočtu vyčlenili jeden milion korun. Stejnou částku chceme mezi podobné projekty rozdělit i letos,“ zdůraznil náměstek hejtmana Pavel Svoboda.

Příslušníci národnostních menšin a lidé ze sociálně vyloučeného prostředí podle náměstka Svobody nestojí už v okamžiku, kdy se narodí, na stejné startovací čáře jako členové většiny ve společnosti. „Aby ukázali, co v nich je, aby prožili důstojný a hodnotný život, musí od dětství překonávat handicap jejich původu. A v tom bychom měli být těmto lidem nápomocní, a tak pomáhat zmírňovat napětí ve společnosti,“ dodal Pavel Svoboda.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky