Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Letošní ročník uzavřeli „škrpálníci“ štafetou z Ještědu

Bc. Žitná (Dědková) Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 12. 09. 2017 13:32
  • Sociální

Sdílet článek

Už v šest hodin ráno se v pondělí 11. září seřadili senioři z Jablonecka, Liberecka a Frýdlantu na Ještědu ke startu k poslednímu pochodu letošního pátého ročníku Jabloneckého škrpálu. Cíle měla štafeta tři – Rašovku, Milíře a Centrum sociálních služeb v Jablonci nad Nisou. Na Milířích jim ke zdolaným kilometrům pogratuloval za Liberecký kraj náměstek hejtmana Pavel Svoboda.

Jablonecký škrpál je série výletů napříč Libereckým krajem. Startuje obvykle na jaře a trvá do začátku září. Všechny trasy měří dohromady 100 kilometrů. Za každý výšlap sbírají senioři do turistického deníčku razítka s vyobrazením škrpálu.

Trasy si škrpálníci vymýšlejí sami a každý rok je obměňují. Nejčastěji brázdí Jizerské hory, Krkonoše a Český ráj. Tento rok vyrazili na 11 výletů o délce 8 až 12 kilometrů, ovšem ne všichni se jich zúčastnili všech.

„Letos absolvovalo Jablonecký škrpál bezmála 70 lidí. Vytrvalců, kteří ušli sto kilometrů, bylo celkem 11, z toho deset žen a jeden muž. Připravujeme pro naše seniory také jeden tajný výlet. Dopředu nevědí, kam půjdou. Tento rok jsme je zavedli na statek v Černousích,“ upřesnila Naděžda Jozífková, ředitelka Centra sociálních služeb Jablonec nad Nisou. „Před pěti lety jsme začínali se skupinou 30 lidí. Každý rok se počet škrpálníků rozrůstá a stoupá také jejich nadšení,“ doplnila.

Na Milířích, kde se dvě štafety závěrečného pochodu vystřídaly, si škrpálníci převzali od náměstka hejtmana Pavla Svobody kytici, zasazenou do keramického škrpálu, symbolu výletů. Tu mu půjčili na jaře při slavnostním zahájení letošní série pochodů s tím, aby se o ni celou dobu Jabloneckého škrpálu vzorně staral a na konci ji seniorům vrátil, pokud možno stejně rozkvetlou. Současně si při ukončení Jabloneckého škrpálu sborově zazpívali hymnu škrpálníků - Když nemůžeš, tak přidej.

Liberecký kraj podpořil akci, organizovanou Centrem sociálních služeb Jablonec nad Nisou, tento rok vůbec poprvé. „Jablonecký škrpál je ojedinělou akcí v našem regionu. Motivuje seniory k pohybu, kterým se udržují v dobré kondici. Proto není důležité, že těch naplánovaných 100 kilometrů neujdou všichni. Podstatné je, že si každý výlet užijí,“ řekl Pavel Svoboda. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky