Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberec má konečně azylový dům pro ženy s dětmi

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 11. 12. 2019 00:00
  • Magazín
  • Sociální

Sdílet článek

Dočasné zázemí pro ženy, které utíkají před domácím násilím nebo z jiné příčiny čelí ztrátě domova, vzniklo nyní v Liberci. Díky evropským dotacím se podařilo statutárnímu městu Liberec zrekonstruovat historickou vilu v ulici Věkova a proměnit ji na vůbec první Azylový dům pro ženy a ženy s dětmi. A protože bude na provoz azylového domu přispívat i stát a Liberecký kraj, přišel na slavnostní otevření také náměstek hejtmana pro sociální oblast Pavel Svoboda.

Nový azylový dům má čtyři podlaží a vyrostl v bývalé mateřské školce, která kvůli špatnému technickému stavu přestala dětem sloužit v roce 2012. Město tehdy vybudovalo pro předškoláky novou školku a zchátralou vilu se pokusilo prodat. „Nenašli jsme ale vhodného kupce,“ vysvětlil tehdejší i současný náměstek primátora pro technickou správu města a informační technologie Jiří Šolc. Nakonec přišlo pro objekt, postavený v roce 1912, město Liberec s jiným využitím.

„Velké stotisícové město musí umět nabídnout aspoň krátkodobě střechu nad hlavou těm, kteří se ocitnou na ulici. Až dosud jsme byli schopni pokrýt jen cílovou skupinu muži. Nový azylový dům dá tuto šanci i ženám, jejichž nejbližším útočištěm je zatím Jablonec, a také rodinám s dětmi. Pro ně podobné zařízení zatím neexistuje v celém Libereckém kraji,“ zdůraznil náměstek primátora pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr.

O chod azylového domu se bude starat sdružení Návrat, které spravuje podobné zařízení, Azylový dům pro muže Speramus, v centru Liberce. Azylový dům pro ženy má kapacitu 22 lůžek. Deset žen zde může obývat čtyři dvoulůžkové a dva jednolůžkové pokoje. Dalších 12 lůžek nabízejí klientkám tři samostatné byty o velikosti 1+kk, které jsou určené rodinám s dětmi. První uživatelé se sem nastěhují 2. ledna 2020. Jak prozradilo vedení společnosti Návrat, o tuto novou sociální službu je už nyní ve městě velký zájem.

Rekonstrukce historického objektu trvala devět měsíců. Celkové náklady projektu se vyšplhaly na 18,2 milionů korun, přičemž 15,4 milionů bylo hrazeno z evropské dotace a 2,8 milionů z rozpočtu města Liberce. Projektová příprava stála 600 000 korun a vybavení domu 700 000 korun.

„Ženy, které opustí domov například kvůli domácímu násilí, a nemají, kam jít, jsou v daleko těžší situaci než muži. Jsou zranitelnější. A když ze společné domácnosti odejdou i s dětmi, je vyloučeno, aby zůstaly na ulici. V azylovém domě najdou alespoň dočasně střechu nad hlavou,“ uvedl náměstek hejtmana Pavel Svoboda.  „Sociální pracovnice jim pomohou hledat práci, nové bydlení, orientovat se v dávkách, pomohou jim například v rozvodovém řízení i s péčí o děti. Pomůžou jim se co nejdříve postavit na nohy a zařadit do běžného života,“ dodal.

Jak doplnil, Liberecký kraj považuje tuto sociální službu za velmi potřebnou. Proto azylový dům zařadil do Základní sítě sociálních služeb Libereckého kraje. Provozovatel tak bude dostávat na chod azylového domu pravidelný finanční příspěvek od státu i Libereckého kraje.

S využitím TZ statutárního města Liberec

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky