Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Liberecký kraj připravil pro pěstounské rodiny pestrý víkend

26. 06. 2017

Pěstounské rodiny z Libereckého kraje si společně užily víkend v Hejnicích. Do tamního Mezinárodního centra duchovní obnovy je pozval sociální odbor Krajského úřadu LK, který pro ně připravil zajímavý program jako poděkování pěstounům za to, že si vzali do své péče děti, o které se nechtějí nebo nemohou starat jejich biologičtí rodiče.

Na víkendové setkání 16. – 18. června v Hejnicích přijelo osm pěstounských rodin, přesně 14 rodičů a 20 dětí převážně předškolního věku. Rodiny absolvovaly projížďky na koních, komentovanou prohlídku baziliky včetně podzemí, zabavily se hrami v přírodě pro velké i malé, a také tvořivými dílničkami. Závěrečnou tečkou pak bylo společné bubnování.

„Setkání pěstounů připravujeme pravidelně jednou až dvakrát do roka. Naši pěstouni a jejich děti si každé setkání užívají, odnášejí si z něho mnoho pozitivních zážitků. Důležité je také to, že spolu navazují kontakt, a že se navzájem svěří se svými radostmi a starostmi,“ zdůraznil náměstek hejtmana LK Pavel Svoboda. „Víkendová setkání jsou nejlepší ukázkou toho, jak se dětem, jejichž příběhy původně nezačaly moc šťastně, v náhradních rodinách dobře daří. Vidíme, jak velké pokroky v nové rodině dělají,“ doplnil Svoboda.

Doprovodným vzdělávacím i zábavným programem přispělo k víkendovému setkání také Středisko ekologické výchovy Libereckého kraje STŘEVLIK, které nově právě v Hejnicích sídlí. Na akci došlo i k obnovení přátelství dvou chlapců, kteří vyrůstali ve stejném domově, ale odtud odešli každý do jiné náhradní rodiny. Po téměř dvou letech, co se neviděli, se v Hejnicích znovu potkali.

„Pěstouni využili také přítomnosti sociálních pracovnic z krajského úřadu i dětské psycholožky,“ dodal Pavel Svoboda.

Mgr. Fulková Andrea
andrea.fulkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226332
Mobil: 739541549