Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Logo na budově krajského úřadu bude svítit modře jako podpora lidí na spektru autismu

29. 03. 2023

Osvětovou kampaní Česko svítí modře 2023 se Česká republika a spolu s ní i Liberecký kraj opět připojí k celosvětové kampani Light It Blue, jejímž smyslem je upozornit veřejnost na existenci autismu a vyjádřit podporu všem, kteří s touto vrozenou poruchou žijí a jejich okolí. Akce startuje 2. dubna ve Světový den povědomí o autismu a potrvá celý měsíc. Logo na střeše budovy Libereckého kraje bude svítit modře, a to od pátečního večera 31. března do pondělí 10. dubna. Modrá barva totiž symbolizuje komunikaci, jednu ze zásadních bariér vzájemného porozumění.                  

„Liberecký kraj se do kampaně Česko svítí modře zapojuje od roku 2016. Jsem rád, že máme možnost se kampaně účastnit, protože problematika autistického spektra je stále pro část veřejnosti tabu, a vnímám proto jako naši povinnost zvyšovat povědomí a šířit osvětu. Lidé s autismem dokáží žít s adekvátní podporou plnohodnotný život a obohatit společnost svým jedinečným, originálním vnímáním světa,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí.

Kampaň Česko svítí modře organizuje platforma Naděje pro autismus od roku 2014. Motto kampaně v tomto roce zní POZNÁNÍ – POCHOPENÍ – PŘIJETÍ. Vyjadřuje tím milníky cesty, na jejímž konci je schopnost přijmout jinakost lidí na spektru autismu.

Vyjádřit pochopení a respekt k lidem s poruchami autistického spektra během měsíce dubna lze různými způsoby. Účastí na společenských, vzdělávacích nebo sportovních akcích, modrým prvkem oblečení nebo třeba sdílením informací a šířením osvěty.

Zapojení do kampaně znamená povzbuzení a uznání všem, kdo se v životě setkávají s autismem v roli rodičů, sourozenců, blízkých a osob v pomáhajících profesích.

Více informací na webových stránkách www.nadejeproautismus.cz.

Anna Vašková
odborný zaměstnanec
anna.vaskova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226308
Mobil: 739541516