Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ministryně Maláčová debatovala se seniory o spravedlivých důchodech

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 07. 02. 2020 00:00
  • Sociální

Sdílet článek

Několik zastávek měla návštěva ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové ve středu 5. února v Libereckém kraji. Nejprve si ministryně prohlédla Domov důchodců a Domov se zvláštním režimem Pohoda Turnov. Potom přišel na řadu Jedličkův ústav Liberec a návštěvu uzavřela beseda se seniory v Jablonci nad Nisou. Po celý den doprovázel Janu Maláčovou náměstek hejtmana Libereckého kraje pro sociální věci Pavel Svoboda.

V domově Pohoda Jana Maláčová diskutovala s pečovatelkami a studenty Střední zdravotnické školy především o fyzické a psychické zátěži, kterou tato práce přináší. Řeč se stočila také k výši platů. Ministryně slíbila, že sociální služby budou v letošním jednání o navyšování platů na prvním místě. Ředitel Zdravotně sociálních služeb Turnov Jaroslav Cimbál seznámil ministryni v DD Pohoda se stavbou Alzheimer centra, na kterou přispělo Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR. Ministryni ředitel informoval o problémech, spojených s dovybavením centra.

V Liberci si ministryně prohlédla nejen prostory krajské příspěvkové organizace - Jedličkova ústavu, ale rovněž se seznámila s rehabilitačními metodami organizace Sarema. Ta pomáhá rozpohybovat pohybové ústrojí dětem i dospělým s vrozenými fyzickými vadami nebo po těžkých úrazech. V Jedličkově ústavu si ministryně prohlédla i tvůrčí dílny.

Debata se zhruba šedesáti seniory čekala Janu Maláčovou ve Spolkovém domě v Jablonci nad Nisou. Zde ministryně představila svou vizi spravedlivých důchodů a nastínila jednotlivé varianty plánované důchodové reformy.

„Ministryni Janu Maláčovou pozvala do Libereckého kraje naše sociální demokracie. Jsem rád, že jsem ji mohl provést několika zařízeními. Vždy je přínosem pro obě strany, když si člen vlády udělá čas a vyjede ven, mezi lidi. Každý kraj má svá specifika, může řešit věci trochu jinak. Proto je dobře, když se s nimi ministr nebo ministryně přímo na místě seznámí,“ zdůraznil Pavel Svoboda. „Návštěva splnila naše očekávání. Ministryně Maláčová v několika zařízeních viděla, jakou péči věnujeme seniorům, zdravotně postiženým a dalším potřebným. Určitě bude na náš kraj myslet i při prosazování prostředků na sociální péči do státního rozpočtu.“  

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky