Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na konferenci o sociálním podnikání se řešily i nezaměstnanost a rekvalifikace

Anna Vašková

odborný zaměstnanec

  • 27. 10. 2022 12:15
  • Sociální

Sdílet článek

Co je sociální ekonomika, jakou úlohu mají úřady práce v zaměstnávání ohrožených skupin obyvatel a jaká je podpora sociálního podnikání nejen v regionu? To a mnoho dalšího se zájemci dozvěděli na konferenci 19. října v Krajské vědecké knihovně v Liberci.

„V České republice není ještě zcela uspokojivě vyřešena otázka sociální ekonomiky. Je třeba rozvinout systém podpory sociálního podnikání na úrovni krajů, a to dlouhodobě, ne pouze na jedno volební období," uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí.

„Na konferenci zaznělo mnoho zajímavých příspěvků. Spolu s účastníky konference jsem se mimo jiné poučil o významnosti veřejně prospěšných prací nebo například o situaci znevýhodněných osob na trhu práce v Libereckém kraji,“ doplnil Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Na konferenci vystoupili odborníci z mnoha odvětví. Patřil mezi ně i zástupce Ministerstva práce a sociálních věcí Ondřej Závodský, který informoval mimo jiné o nově připraveném zákonu o sociálním podnikání, zástupkyně libereckého Úřadu práce Marcela Ottová i představitelé institucí z jiných krajů.

Mezi firmy, které na akci představily svoje projekty, patřily FOVY Vysočina zaměstnávající osoby s duševním onemocněním či jiným znevýhodněním nebo Mýdlárna Koukol z Volfartic na Českolipsku, která se stará o 14,5 hektaru luk, kde sbírají byliny a květiny, z nichž pak šetrnými metodami vyrábějí mýdla a svíčky.

Konferenci pořádalo družstvo TEXman ve spolupráci s TESSEA z. s. (Tematická síť pro sociální ekonomiku) pod záštitou Libereckého kraje.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky