Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Na potírání drogové závislosti dá Liberecký kraj ze svého rozpočtu 3,8 mil. Kč

10. 01. 2018

Suma 3,8 milionu korun poputuje mezi čtyři poskytovatele protidrogových služeb v Libereckém kraji.  Peníze, čerpané z rozpočtu kraje, budou rozděleny mezi organizace Advaita, Most k naději, Laxus a Maják. Přidělení finančních prostředků schválila na svém zasedání 9. ledna Rada Libereckého kraje, a ještě jej budou mít na programu také krajští zastupitelé. 

Peníze využijí organizace například na odborné sociální poradenství, na provoz Kontaktního centra, anebo na terénní a preventivní programy. „Částka, kterou jsme schválili, představuje jen asi 10 procent celkových nákladů protidrogových sociálních služeb, přesto je pro organizace důležitou podporou. Další peníze na svou činnost získávají organizace z jiných zdrojů, z Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, protidrogové rady vlády, od obcí a sponzorů,“ upřesňuje Pavel Svoboda, náměstek hejtmana pro sociální věci. „Původně organizace žádaly kraj o 4,8 milionu,“ dodává.

Přidělená dotace je ve stejné výši jako v loňském roce. V předchozích letech dostávaly organizace na své protidrogové služby o něco méně. Částka však byla vzhledem ke stoupajícím nákladům vloni zvýšena.

„Protidrogové služby neslouží jen samotným uživatelům návykových látek a patologickým hráčům. Jsou užitečné pro celou společnost. Zamezují šíření závislostí, léčí uživatele návykových látek, informují o rizicích závislostí, předchází šíření nemocí a chorob, sbírají a skladují nebezpečný odpad a snaží se podporovat ty členy rodin, kteří se setkali se závislostí u blízkého člověka,“ zdůrazňuje Pavel Svoboda.

Potřebnost protidrogových služeb je deklarována ve Střednědobém plánu rozvoje sociálních služeb Libereckého kraje na období let 2018-2020 a v Plánu protidrogové politiky Libereckého kraje na období let 2018-2018. Prioritou protidrogové politiky Libereckého kraje je podpora a udržení stávající sítě služeb pro uživatele drog a hazardní hráče.

Foto: Facebook ADVAITA

Bc. Markéta Žitná (Dědková)
marketa.zitna@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624