Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Na provoz sociálních organizací v příštím roce rozdělí kraj o 20 milionů víc

04. 08. 2021

Významnou podporu na financování svého provozu obdrží od Libereckého kraje neziskové organizace, které jsou poskytovateli sociálních služeb. Kraj každoročně ze svého rozpočtu přispívá na jejich provoz v prvních měsících roku, přičemž zprvu šlo o pět milionů korun, loni a letos se částka zvýšila na 10 milionů korun. Pro příští rok bude dotace činit 30 milionů. 

Tyto peníze slouží k takzvanému předfinancování na první tři měsíce v roce, kdy mají poskytovatelé sociálních služeb na provoz málo finančních prostředků. Státní dotace z ministerstva práce a sociálních věcí totiž  obdrží až na přelomu března a dubna.

Již v prosinci však mívají obvykle organizace svůj příspěvek vyčerpaný a nedisponují rezervou, kterou by mohly použít na provoz v prvních měsících dalšího roku. Proto by některé služby musely omezit nebo dočasně zrušit. Liberecký kraj jim už řadu let pomáhá penězi ze svého rozpočtu, do budoucna je však nutné nastavit jasný systém financování tak, aby organizace nemusely žít každý rok v nejistotě,“ prohlásil hejtman Martin Půta.

O dotace může letos požádat celkem 147 organizací, a to v termínu od 11. do 17. října. Administrace dotací se uskuteční v závěru letošního roku, nejzazší termín pro vyplacení finanční podpory je 20. prosince tohoto roku.

Zvýšit desetimilionovou částku o dalších dvacet milionů si mohl Liberecký kraj dovolit díky ušetřeným finančním prostředkům. Peníze byly původně určeny Finančnímu úřadu na platbu penále z individuálního projektu, který kraj realizoval před deseti lety. Díky odvolání však úřad vyměřil částku nižší. „Peníze navíc neziskové organizace využijí, protože lze předpokládat, že právě příští rok bude pro poskytovatele sociálních služeb vzhledem k dopadům pandemie finančně náročný,“ dodal hejtman.

 

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324