Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nadace EURONISA spustí zimní část sbírky "Pozvedněte slabé!"

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 11. 12. 2018 00:00
  • Sociální

Sdílet článek

Od pondělí 17. prosince zahájí Nadace EURONISA zimní část veřejné sbírky "Pozvedněte slabé!", která je určena na pomoc lidem v Euroregionu Nisa. Tato sbírka byla poprvé zahájena v roce 2003 a od té doby vynesla více než 6,6 milionů korun. Vždy se na ulicích měst Libereckého kraje a Šluknovska vybírá na předem určené projekty konkrétních neziskových organizací. Co se v konkrétním městě vybere, tak tam je poté rozděleno.

V letních měsících se uskutečnila první část letošního ročníku a celkem se vybralo 78.785 Kč (Liberec 28.628 Kč, Jablonec n. N. 6.560 Kč, Česká Lípa 5.644 Kč, Rumburk 5.779 Kč, Turnov 16.389 Kč a na golfovém turnaji společnosti Radiohouse na hřišti Golf Clubu Liberec hráči přispěli sumou 15.785 Kč).

Letošek zahajoval patron sbírky Jiří Lábus a záštitu přijal hejtman Lib. kraje Martin Půta. Projekt podpořili - Liberecký kraj 20.000 Kč, Pytloun Hotel Group 5.000 Kč a Jizerské pekárny 5.263 Kč (dodána sbírková trička). Sbírka se uskutečnila nejen v ulicích jednotlivých měst, ale především v OC Fórum a jeden den i v liberecké pobočce ČSOB.

V úterý 11. 12. ji osobně podpoří patron Nadace EURONISA Stanislav Zindulka.

V Liberci se bude konat sbírka od pondělí 17. do pátku 21. 12. především v Obchodním centru Fórum (vchod ze Soukenného náměstí), ale studenti z SPŠSE a VOŠ zavítají také do centra města. Prodávat budou magnetky za 30 Kč vyrobené chráněnou dílnou fungující v SVČ Narnie. Proto koupí tohoto sbírkového předmětu pomůže každý nejen vybraným organizacím, ale též i Nikole Antošové, zdravotně hendikepované mladé ženě vyrábějící tyto předměty.

V Jablonci nad Nisou se sbírka uskuteční v centru města za pomoci studentů SUPŠ a VOŠ Jablonec n. N. v úterý 18.12.

V České Lípě studenti Obchodní akademie vyrazí do ulic ve středu 19.12.

V Turnově dobrovolníci z Gymnázia Turnov budou vybírat ve čtvrtek 20.12.

V Rumburku studenti SZŠ a Obchodní akademie budou v ulicích ve čtvrtek 20.12.

Po skončení zimní části sbírky, se výtěžek sečte za celý rok a po odečtení nákladů bude rozdělen podpořeným subjektům vždy na radnici konkrétního města za účasti primátora či starosty města.

Bližší informace o podpořených organizacích a jejich projektech v jednotlivých městech

Liberec

REVA, o.p.s. – na osobní asistenci lidem trpícím Alzheimerovou nemocí a osaměle žijícím seniorům

Centrum LIRA, z.ú. – na terapeutické aktivity určené rodinám s dětmi trpícími autismem

Jablonec n. N.

ROSKA Jablonec, z.s. – na zajištění hipoterapie pomáhající imobilním lidem trpícím roztroušenou sklerózou

Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v ČR, z.s. – na aktivity sloužící rozvoji osobnosti mentálně postižených

Česká Lípa

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR, z.s. – na pomůcky sloužící nevidomým vést plnohodnotný život

Denní a pobytové sociální služby, p.o. - na zakoupení komunikační pomůcky pro osoby s těžkým kombinovaným postižením a poruchami autistického spektra

Turnov

MŠ a ZŠ Sluníčko Turnov – na nákup nábytku upraveného potřebám dětí trpícím mentálním postižením či kombinovanými vadami

Slunce všem, z.s. – na nákup vybavení keramické dílny sloužící těžce mentálně postiženým s autismem

Rumburk

Oblastní charita Rumburk – na projekt „CHCEME DOKÁZAT VÍC“ zaměřený na pomoc dětem ze sociálně slabých rodin

Rytmus D, o.p.s. - na zajištění hiporehabilitace pomáhající lidem s mentálním, smyslovým a fyzickým postižením

Nadace EURONISA založená v roce 1995 z podnětu libereckého sboru Jednoty bratrské od svého založení rozdělila potřebným přes 35 milionů korun a podpořila z nich 1651 projektů 320 organizací. Dlouholetým patronem Nadace EURONISA je herec Stanislav Zindulka. Finanční prostředky nadace získává nejen z výnosů nadačního jmění, ale i z darů firem a jednotlivců či z benefičních akcí. Další aktivitou je veřejná sbírka „Pozvedněte slabé!“, jejímž patronem je herec Jiří Lábus.  Na podporu potřebným v letošním roce nadace rozdělila mezi 21 organizací přesně 820.000 Kč.

TZ: Nadace Euronisa

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky