Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náhradní rodinná péče – informace k řízení (proces z hlediska obsahu a času)

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 17. 09. 2020 10:39
  • Sociální

Sdílet článek

Každý, kdo by se rád stal osvojitelem, pěstounem nebo pěstounem na přechodnou dobu, musí nejprve projít správním řízením. Toto řízení je upraveno v zákoně o sociálně-právní ochraně dětí a jedná se o činnost v rámci přenesené působnosti. Do řízení jsou zapojeny orgány sociálně-právní ochrany dětí na obecních úřadech obcí s rozšířenou působností, krajské úřady a Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR. V případě, že žadatel je již pěstounem nebo pěstounem na přechodnou dobu, k jeho žádosti o přijetí dalšího dítěte se vyjadřují i organizace, s nimiž dle tohoto zákona žadatel uzavřel dohodu o výkonu pěstounské péče.

Zájemce si musí podat žádost o zařazení do evidence žadatelů vhodných stát se osvojiteli nebo pěstouny nebo pěstouny na přechodnou dobu na obecním úřadu ORP dle místa svého trvalého bydliště. Zde sociální pracovnice poskytne poradenství zájemci a předá mu potřebné tiskopisy. Rovněž s ním domluví termín návštěvy v rodině a po kompletaci žádost spolu se svým vyjádřením postoupí krajskému úřadu k dalšímu řízení. Dle zákona tak učiní neprodleně, dle naší zkušenosti postupují pracovnice žádosti do tří týdnů od podání žádosti na obci.

Krajský úřad pokračuje v řízení, v rámci kterého je provedeno tzv. odborné posouzení osoby žadatele nebo žadatelů a všech členů společné domácnosti včetně dětí, v rodině žijících. Rozsah odborného posouzení je také upraven zákonem a vždy obsahuje psychologické posouzení osobnosti žadatelů, jejich motivace k přijetí dítěte, jejich osobnostních předpokladů k péči o děti se specifickými potřebami, dále posouzení sociální a bytové situace žadatelů, zdravotního stavu žadatelů (jak ovlivňuje zdravotní stav výchovné a pečovatelské schopnosti žadatele nejenom tady a teď, ale i s perspektivou dlouhodobosti péče). Všichni žadatelé a jejich partneři musí absolvovat přípravu k přijetí dítěte do rodiny a děti v rodině žijící také část přípravy. Zákon opět upravuje minimální rozsah přípravy (72 hodin u pěstounů na přechodnou dobu a 48 hodin u osvojitelů a pěstounů). V Libereckém kraji realizuje přípravy Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy v Liberci, která k tomuto účelu má pověření k výkonu sociálně-právní ochrany dětí. Od letošního roku pořádá 5 příprav ročně, které jsou společné pro všechny formy náhradní rodinné péče. V letošním roce se více než jindy stává, že sami žadatelé odkládají nástup na přípravu z důvodu nemožnosti sladit pracovní život s účastí na přípravě (nemají již dovolenou – museli si ji vyčerpat v době nouzového stavu). Poradna vyšla vstříc požadavku krajského úřadu na realizaci přípravy i o víkendu, společná část se často koná během jednoho týdne (dále jsou individuální konzultace). Posouzení zdravotního stavu žadatelů je zajištěno externí lékařkou, která má zkušenosti v posudkové činnosti.

Na psychologickém posouzení se podílejí dvě psycholožky. Na práci s žadateli se podílejí dvě sociální pracovnice, které kromě této agendy plní další úkoly dle zákona o sociálně-právní ochraně dětí (metodická a kontrolní činnost, zprostředkování NRP) a na úkolech souvisejících s činností oddělení sociální práce (projekt, kampaň NRP …).

Je potřeba říci, že ne všichni, kteří podali žádost, byli zařazeni do evidence. U některých došlo k tomu, že vzali svou žádost zpět (např. z důvodu těhotenství, změny rodinné situace, přehodnocení záměru přijmout dítě do rodiny). Další žadatelé své řízení přerušili na dobu minimálně půl roku, někteří až 2 roky. Někteří během řízení změnili formu náhradní rodinné péče. Na dobu řízení má velký vliv i spolupráce žadatelů. V letošním roce měl vliv i nouzový stav a další opatření proti šíření nemoci COVID 19, která neumožnila realizaci přípravy v měsíci březnu a dubnu, jakož i realizaci psychologických posouzení. Ostatní činnost běžela dále (vydávání rozhodnutí, posuzování zdravotního stavu žadatelů, přijímání nových žádostí).

Průměrná doba řízení od přijetí žádosti zájemců o náhradní rodinnou péči na KÚ LK do vydání rozhodnutí se v našem kraji zpravidla pohybuje kolem jednoho roku. Ve věci žádostí podaných v roce 2018 byla délka řízení od přijetí žádosti po rozhodnutí o zařazení 14 měsíců, ve věci žádostí podaných v roce 2019 pak byla průměrná délka řízení 10,5 měsíců. V roce 2020 díky změny organizace příprav byli zařazeni někteří žadatelé i po 6-8 měsících od přijetí jejich žádosti na krajský úřad.

Situace ve většině krajích ČR je obdobná, délka řízení je úzce spojená s termíny realizace příprav a doby podání žádosti a v průměru trvá 12 měsíců. Způsob vedení příprav je v krajích různý, každý úřad se snaží hledat optimální řešení pro své území.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky