Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Obce se dozvěděly, kde mohou čerpat peníze na sociální služby

29. 11. 2018

I ta nejmenší obec v Libereckém kraji ví sama nejlíp, jakou sociální péči pro své občany nejvíc potřebuje. O tom, kde, to znamená v jakých dotačních titulech hledat peníze na podporu sociálních služeb, seznámil zástupce obcí ve středu 28. listopadu v budově Krajského úřadu Libereckého kraje seminář, pořádaný poradenskou společností QQT. Seminář podpořil také Liberecký kraj, odbor sociálních věcí, a náměstek hejtmana pro sociální oblast Pavel Svoboda.

Smysl semináře naznačil už jeho název: Metodika pro obecní samosprávy k procesu spolufinancování sociálních služeb v rámci sítě Libereckého kraje. Právě tuto metodiku, jak získat peníze na sociální služby, přiblížil seminář zástupcům obcí.

Přítomní, kterých se sešlo téměř třicet, se shodli na tom, že sociální služby jsou velmi potřebné. Pomáhají tam, kde stát není schopen danou péči zajistit. V Libereckém kraji působí přibližně 220 sociálních služeb, registrovaných v krajské základní síti. K tomu, aby mohla být sociální služba registrovaná, musí splnit řadu podmínek. Bez registrace by neměla být podle zákona vůbec provozována. Služby jsou financovány z několika zdrojů, přičemž největší podíl na jejich financování nese stát. Další miliony korun ročně přidává Liberecký kraj, pak také obce a různí dárci a sponzoři.

„Byli bychom rádi, kdyby se obce na financování činnosti sociálních služeb v jejich regionu podíleli víc. Samozřejmě, že to pro nejmenší obce s nízkým rozpočtem není jednoduché. Dnešní seminář jim v tom má pomoci. Má jim představit možnosti, kde by mohly finance na zajištění sociálních služeb čerpat,“ zdůraznil náměstek Pavel Svoboda. „Snahou Libereckého kraje je rovněž to, aby byly služby provázané, a aby mezi sebou i s Libereckým krajem obce víc o sociálních službách komunikovaly, aby měl Liberecký kraj v tomto směru více informací,“ dodal.

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307