Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Osm žen z Domova Sluneční dvůr se dočká lepšího bydlení

Bc. Markéta Žitná (Dědková)

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 21. 02. 2018 00:00
  • Sociální

Sdílet článek

Nové zázemí v domě v Partyzánské ulici v České Lípě získá ještě tento rok osm klientek s lehčí formou mentálního nebo zdravotního postižení Domova Sluneční dvůr Jestřebí, příspěvkové organizace kraje. Výběr firmy, která dům v Partyzánské ulici zrekonstruuje za cenu přes 6,8 milionů korun s DPH, schválila Rada Libereckého kraje.

Třípodlažní bytový dům v Partyzánské ulici se čtyřmi byty je ve vlastnictví Libereckého kraje. „V transformaci pokračujeme vlastními zdroji. Náklady na rekonstrukci budou čerpány z krajského rozpočtu,“ řekl hejtman Martin Půta. Rekonstrukci provede firma INSTAV stavební práce s.r.o. z Jablonce nad Nisou, která ve výběrovém řízení nabídla nejnižší cenu (předpokládaná hodnota veřejné zakázky činila přes 9,5 milionů korun včetně DPH).

„Dům dostane novou střechu, bude zateplen a budou tu provedeny takové stavební úpravy interiéru, aby to odpovídalo současným standardům ubytování osob s lehčím stupněm zdravotního postižení. V prvním poschodí bude vybudován jeden byt o třech pokojích. Dva pokoje budou využity pro ubytování vždy jedné klientky a třetí místnost, původně obývací pokoj, bude přestavěna na kuchyň. Ta bude zároveň sloužit jako společenská místnost. Podobně velké byty vzniknou ve druhém a třetím poschodí s tím, že v každém patře budou bydlet tři klientky,“ přiblížil náměstek hejtmana LK pro sociální oblast Pavel Svoboda. „Ženy z domova v Jestřebí získají tak bydlení podobné tomu, jak žijí zdraví lidé. Budou tu mít větší soukromí a budou vedeny k vyšší míře soběstačnosti,“ dodal.

V domě po rekonstrukci vznikne také technické zázemí, včetně prádelny, sušárny a úklidové komory, a také zázemí pro personál. Ženy budou moci využívat i přilehlou zahradu, která je přístupná přímo z budovy. Jen v jediném pokoji, který má větší podlahovou plochu, budou spolu ubytovány dvě klientky.

Stavební práce začnou na jaře. Celá rekonstrukce objektu v Partyzánské ulici by měla být hotová na podzim tohoto roku. „Výhodou je i poloha domu. Klientky se z Jestřebí přestěhují do centra České Lípy,“ doplnil Pavel Svoboda.

Rekonstrukce souvisí s připravovaným transformačním plánem Domova Sluneční dvůr. Chystaná transformace pobytového zařízení by měla přinést celkem 44 ženám (ale počítá se i s muži) více vyhovující bydlení domácího typu, a pomáhat tím s jejich začleňováním do společnosti. Měla by být z velké části hrazena z dotací Evropské unie a Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. Odhadované náklady, s nimiž se počítá s výstavbou nového bydlení v lokalitách Lada, Jestřebí a Sosnová, se pohybují kolem 100 milionů korun. Na lokalitu Sosnová byla již žádost o dotaci na ministerstvo podána, ostatní žádosti jsou ve fázi přípravy. Transformace by měla být dokončena v roce 2020.

Domov Sluneční dvůr Jestřebí poskytuje sociální služby v současnosti 50 klientkám. Pobytové sociální služby jsou určené dospělým ženám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky