Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pečující si zaslouží větší podporu, shodli se účastníci Kulatého stolu

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 15. 04. 2019 00:00
  • Sociální

Sdílet článek

Lidem, kteří se doma starají o své méně soběstačné příbuzné, byl věnován v pondělí 15. dubna na půdě Krajského úřadu Libereckého kraje Kulatý stůl. Pod názvem „Jak podpořit pečující osoby na regionální a lokální úrovni?“ jej připravil Fond dalšího vzdělávání. Záštitu nad akcí převzal náměstek hejtmana pro sociální oblast Pavel Svoboda.

Projekt, nazvaný Podpora neformálních pečujících II, podpořil také Evropský sociální fond. Jak uvedli pořadatelé, podobné Kulaté stoly proběhnou během dubna a května ve všech krajských městech. Jejich cílem je upozornit na to, že sami pečující strádají psychicky, fyzicky i finančně, a že by si zasloužili větší podporu od státu, krajů i obcí. Kulaté stoly mají rozvířit diskusi o nelehké situaci pečujících osob.

„Denně se starat doma o svého blízkého je pro pečující obrovskou zátěží. Jejich čas je naplněn pomocí druhému, ale přitom strádají sami. Věřím, že Kulaté stoly přispějí k tomu, aby se o tomto tématu více mluvilo a aby se pro pečující osoby víc dělalo,“ zdůraznil náměstek hejtmana Pavel Svoboda. „Velkou pomoc představuje pro pečující dostupná odlehčovací služba, kam mohou svého zdravotně postiženého na krátkou dobu umístit. V Libereckém kraji máme odlehčovacích služeb celou řadu, jsou určené uživatelům od dětského až po seniorský věk. Všechny kraj spolufinancuje. Současně jsme vloni finančně přispěli na zřízení a činnost liberecké pobočky organizace Klára pomáhá. Jsme připraveni jí pomoci také v tomto roce,“ dodal.

Podle průzkumu fondu vzdělávání přes 21 % obyvatel republiky buď denně, anebo několik hodin týdně pečuje o blízkého člověka. To představuje 1,5 až 2 miliony osob. Z tohoto počtu se zhruba 400 tisíc lidí věnuje péči intenzivně, kolem 600 tisíc lidí se o blízkého člověka stará přibližně 16 hodin týdně. V souvislosti se stárnutím populace bude podle organizátorů v budoucnu pečujících přibývat. Přitom dosud neexistuje žádná strategie státu, která by se zabývala pouze situací pečujících osob.

O novinkách ve strategii stárnutí informovala přítomné koordinátorka MPSV pro Liberecký kraj Pavla Řechtáčková. Alena Kejzarová z liberecké pobočky organizace, nazvané Klára pomáhá, promluvila o odpovídajících sociálních službách pro pečující osoby.  

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky