Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Poprvé a naposledy. Doktor Kotrányi představuje na kraji obrazy, plastiky a miniatury

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 01. 03. 2022 12:22
  • Magazín
  • Sociální

Sdílet článek

Poprvé a naposledy. Tak se jmenuje výstava obrazů, dřevěných plastik a miniatur MUDr. Josefa Kotrányie, která je k vidění od vernisáže v první březnový den od 16 hodin do konce měsíce ve vstupním foyer Krajského úřadu Libereckého kraje. Přístupnáje v pondělí a středu od 8 do 8 hodin, o útercích a čtvrtcích od 8 do 17 hodin a během pátků od 8 d 16 hodin. Koná se pod záštitou náměstka hejtmana pro resort sociálích věcí Petra Tulpy.

MUDr. Josef Kotrányi, se narodil 1943 v Kálmánháze v Maďarsku.  Na ZŠ chodil v Kraslicích na západě Čech, kam se rodiče přestěhovali. Maturoval na gymnaziu v Havířově, vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Následně pracoval na neurologickém odd. Krajské nemocnice Liberec. Od 90 tých let provozuje soukromou neurologickou praxi. Je vášnivý čtenář, miluje hudbu a obzvláště výtvarné umění. Ve výtvarnu se považuje vždy za amatéra, kde hledá uklidnění, radost, rozkoš, krásu, dobrodružství i hru. To ostatně dokazují jeho obrazy, koláže a rozmanité miniatury. Velkým inspirátorem mu byl herec Miroslav Horníček, na jehož léčbě se Kotrányi podílel. Byl svým způsobem konkurentem, ale i inspirátorem svým velkým vzorům a kamarádům takových jmen, jako byl Štefan Nejeschleb, Václav Plechatý a Vladimír Komárek.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky