Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Říjnový Týden náhradního rodičovství pomůže najít nové pěstouny

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 30. 09. 2019 00:00
  • Rozvoj
  • Sociální

Sdílet článek

Zvýšit zájem o vykonávání pěstounské péče je cílem už třetího ročníku kampaně Týden náhradního rodičovství. Kampaň pořádá Liberecký kraj spolu s dalšími členy pracovní skupiny v několika městech regionu v týdnu od 7. do 11. října. Záštitu nad akcí, jejíž hlavní páteří budou besedy s odborníky a pěstouny, převzal náměstek hejtmana Libereckého kraje pro sociální oblast Pavel Svoboda.

Týden náhradního rodičovství je součástí celokrajské kampaně Mít domov a rodinu — samozřejmost, nebo vzácnost?, která započala již v roce 2015. Za kampaní stojí členové Pracovní skupiny pro vyhledávání náhradních rodičů, která se v letošním roce rozrostla o dalšího člena na celkový počet deset organizací, a to včetně Libereckého kraje.

„Za loňský rok doputovalo na Krajský úřad Libereckého kraje celkem 39 žádostí o zařazení do evidence. Z tohoto počtu se 19 žádostí týkalo dlouhodobé pěstounské péče, 14 osvojení a šest pěstounské péče na přechodnou dobu,“ uvedl náměstek hejtmana Pavel Svoboda. „Oproti předešlým rokům narůstá zájem o vykonávání dlouhodobé pěstounské péče na úkor žadatelů o krátkodobou pěstounskou péči, tedy péči na přechodnou dobu. I přesto je pěstounů stále nedostatek. Kampaň Týden náhradního rodičovství děláme, abychom případné zájemce informovali o tom, co náhradní rodičovství obnáší, a abychom probudili zájem dalších rodin o pěstounství.“

Během Týdne náhradního rodičovství se uskuteční akce pro veřejnost po celém Libereckém kraji. Budou to například besedy s odborníky a pěstouny. Je připraveno také promítání filmů. Druhým rokem se bude konat akce Krajského úřadu Libereckého kraje s názvem 4 x o pěstounské péči; na ní představí odborníci náhradní rodičovství z různých úhlů pohledu srozumitelně a s možností dotázat se na zkušenosti i samotných pěstounů.

Besedy jsou připraveny také v Železném Brodě a Jablonci nad Nisou. Promítání filmů s pěstounskou tématikou se uskuteční v Nové Boru, v Semilech a v České Lípě. Mediální tvář Týdne náhradního rodičovství, známý televizní a filmový herec Karel Zima, dorazí v pátek 11. října do libereckého kina Varšava na akci Společnosti pro podporu náhradní rodinné péče – Amina o.p.s. nazvanou Příběhy pěstounství v nás a kolem nás.

Bližší informace o jednotlivých akcích najdou zájemci na webu kampaně - www.mitdomovarodinu.cz.

domov a rodinu

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky