Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Senioři v libereckém Františkově se dočkají hezčí zahrady

Mgr. Filip Trdla

  • 04. 03. 2020 00:00
  • Sociální

Sdílet článek

Liberecký kraj se snaží vylepšovat budovy svých příspěvkových organizací, ale nezapomíná ani na jejich okolí. Revitalizace se na konci tohoto roku dočká zahrada u Domu seniorů Liberec–Františkov. Kromě jiného zde bude obnovené malé jezírko. Projekt vyjde na bezmála 1,9 milionu korun, z čehož zhruba půlmilionu pokryje dotace z Ministerstva životního prostředí České republiky.

S pracemi by se mělo vzhledem k vegetačnímu období začít na podzim tohoto roku. Celkem 10 stromů bude muset být vzhledem k jejich špatnému stavu pokáceno. Současně bude odstraněno 8 pařezů. Ošetřeno bude dalších 73 kusů stávajících dřevin a nově vysazeno bude 70 stromů, 2 jehličnaté, 41 listnatých a 27 solitérních keřů.

„Zahrada slouží seniorům z domova jako místo odpočinku. Chodí sem také posedět se svými rodinnými příslušníky. Protože bychom byli rádi, aby naši senioři relaxovali v pěkném přírodním prostředí, začali jsme s kultivací zahrady už vloni, kdy tu nechal kraj postavit nový zahradní altán. Součástí revitalizace bude úprava malé vodní plochy, nyní vyschlého jezírka a jeho okolí, a doplnění tří laviček v prostoru zahrady,“ uvedl náměstek hejtmana pro sociální oblast Pavel Svoboda.

Jezírko by mělo podle projektu sloužit i k zadržování vody v krajině. Pozemek leží v kopci a přes den je veřejně přístupný. Chodí sem pravidelně například pejskaři a v zimě na svahu sáňkují děti, které sem chodí i z mateřských škol se svými učitelkami. Zahrada je přístupná bránou od domova a tzv. spodní branou z ulice od zahrádkářské kolonie. Na noc se obě brány zamykají. Lidé z okolí sem budou mít tedy přístup i po dokončení revitalizace.

„Projekt počítá s rozvojovou péčí o novou výsadbu po dobu dalších tří let. Bude zde také vysázen nový trávník, postaven nový drátěný plot a vytvořen nový květinový záhon v délce deseti metrů. U jezírka vznikne krátké molo a zpevněný chodník,“ doplnil Pavel Svoboda.

Liberecký kraj plánuje revitalizaci zeleně také v zahradách Domova důchodců Jindřichovice pod Smrkem, p. o. V současné době probíhá příprava výběrového řízení na firmu, která práce provede. Kraj se současně uchází o dotaci na revitalizaci zeleně v areálu Domova důchodců Sloup v Čechách, p. o. Žádost dosud není vyhodnocena.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky