Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Seniory v domovech důchodců zabaví videohovory po Skypu i WhatsAppu

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 16. 11. 2020 13:28
  • Rozvoj
  • Sociální

Sdílet článek

Současná komplikovaná doba související s koronavirovou pandemií klade vysoké nároky na psychickou odolnost nejen zaměstnanců, ale především klientů v domovech důchodců. Již dlouhou dobu je v zařízeních pro seniory zákaz návštěv; starým lidem kontakt s rodinou velmi chybí. Ředitelé domovů důchodců o tom vědí a snaží se jim pomoci za využití nejmodernější techniky.

„Běžně se využívají například chytré telefony. Personál s jejich pomocí umožňuje uživatelům spojit se s rodinou prostřednictvím videohovoru po Skypu či WhatsAppu. Domov důchodců ve Velkých Hamrech bude mít od 16. listopadu vlastní televizní kanál, takže uživatelům na jejich pokojích bude vysílat informace a zábavu,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí.

Nepřímá komunikace mezi seniory a jejich blízkými čile funguje, předávají se vzkazy i balíčky. Na webových stránkách jednotlivých zařízení pro seniory se objevují aktuality pro rodinné příslušníky.  „Tam, kde to technické podmínky dovolí, se plánuje zprovoznění oddělených návštěvních místností,“ upozornil náměstek Tulpa.

V některých domovech důchodců se kvůli nákaze potýkají s nedostatkem personálu, v péči o seniory ale nepolevují „Přestože zařízení fungují v omezeném režimu, poskytují pouze základní činnosti a vymizely kolektivní volnočasové aktivity, snaží se personál již nyní připravovat vánoční výzdobu a pozitivně klienty motivovat,“ uzavřel náměstek Tulpa.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky