Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Sociální služby bijí na poplach. Chybí peníze na zdravotní péči

14. 05. 2019

Péči zdravotních sester v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních proplácejí zdravotní pojišťovny, ale těm, jež pracují například v domovech seniorů či ústavech pro zdravotně postižené, mzdu dorovnává zřizovatel dané organizace nebo organizace sama.

O řešení této neúnosné situace požádala nyní ministerstvo práce a sociálních věcí dopisem krajská pobočka Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky. K žádosti se připojil také náměstek hejtmana Libereckého kraje pro sociální věci Pavel Svoboda.

Podle zákona o veřejném zdravotním pojištění jsou zdravotní pojišťovny povinny uhradit zdravotní služby těm, kteří je v souladu s tímto zákonem poskytli pojištěncům. Hlavním problémem však je placení poskytované zdravotní péče v takzvané odbornosti 913, což se týká právě všeobecných sester v sociálních službách. Celý problém vznikl kolem roku 2013, kdy došlo ke zrušení plateb za zdravotní péči výkonově, tedy ohodnocením jednotlivých úkonů.

„Z našeho pohledu je dlouhodobě neudržitelné, aby peníze částečně hradili zřizovatelé organizací, případně na ně organizace hledaly zdroje ve svých rozpočtech. Proto jsme se s poskytovateli služeb v Libereckém kraji a s náměstkem hejtmana Pavlem Svobodou dohodli, že požádáme ministryni práce a sociálních věcí o urychlené řešení,“ vysvětlil Jan Gabriel, předseda liberecké krajské organizace Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky.

Další problém podle něj vzniká, když ošetřující lékař požaduje pro svého pacienta a současně klienta poskytovatele sociálních služeb zdravotní péči, kterou dotyčný poskytovatel musí klientovi poskytnout. A to bez ohledu na výši plateb od zdravotních pojišťoven.

„Problematickou oblast představuje také fyzioterapie pro klienty pobytových sociálních zařízení, kterou zdravotní pojišťovny nejsou ochotny hradit. Přitom velká část klientů těchto zařízení se rozhodla pro pobyt právě i z důvodů, že jsou pohybově dlouhodobě omezeni, ať již po operacích pohybového aparátu či po cévní mozkové příhodě,“ zdůraznil náměstek hejtmana Pavel Svoboda. „Celé odvětví sociálních služeb je ze strany zdravotních pojišťoven dlouhodobě přehlížené a jde do něj málo peněz. Přitom je tato péče poskytována stále většímu množství populace, a často se jedná o seniory, kteří jsou na pobytové sociální služby odkázáni.“

Podle signatářů dopisu je podmínkou vyřešení celé situace vzájemná dohoda ministerstva práce a sociálních věcí s ministerstvem zdravotnictví o úhradách za poskytovanou péči. Jen v Libereckém kraji chybí na zdravotní péči v sociálních službách přibližně 18 milionů korun. V sociálních službách v Libereckém kraji pracuje několik desítek zdravotních sester.

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 324