Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Týden náhradního rodičovství přiblíží pěstounství ze všech úhlů

Anna Vašková

odborný zaměstnanec

  • 05. 10. 2022 15:03
  • Sociální

Sdílet článek

Vzbudit zájem o náhradní rodinnou péči, zlepšit informovanost, vyvrátit mýty a předsudky panující mezi lidmi o náhradním rodičovství a zvýšit počet náhradních rodičů. Takové jsou cíle kampaně Týden náhradního rodičovství, která se v Libereckém kraji koná od pondělí 17. do neděle 23 října. Pořadatelé uchystali besedy s odborníky a pěstouny, dny otevřených dveří, výstavy, koncert nebo videoprojekce.

V Libereckém kraji je v současné době kolem 160 dětí, pro které aktivně vyhledáváme náhradní rodiny. Počet zájemců o vykonávání náhradní rodinné péče je však v našem kraji dlouhodobě nízký. Proto jsem velmi rád, že kampaň Týden náhradního rodičovství vznikla a má i svou tradici,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí. 

Pro dítě je vždycky lepší vyrůstat v rodině než v ústavu. Na důležitost náhradního rodičovství upozorňuje již od roku 2015 kampaň Mít domov a rodinu – samozřejmost, nebo vzácnost?, kterou pořádá Liberecký kraj a v jejímž rámci se Týden náhradního rodičovství každý rok koná.

V pondělí 17. října uspořádá Centrum Domov a rodina akci s názvem Děti patří do rodiny. Jedná se o den otevřených dveří s besedou o pěstounské péči. Totožná akce se koná také ve středu 19. října v Semilech.

V úterý 18. října pořádá Městský úřad Železný Brod pro ty, kteří se zajímají o náhradní rodičovství, poradnu. V Krajské vědecké knihovně v Liberci zahájí Centrum Protěž dvoudenní výstavu fotografií pěstounů s motty jejich pěstounství a v tentýž den uspořádá Krajský úřad Libereckého kraje v Krajské vědecké knihovně besedu s odborníky a pěstouny s názvem Pěstounství – mýty a realita. Rodinné centrum Maják v Tanvaldu chystá videoprojekci a možnost zahrát si tematickou hru na přilehlé zahradě. 

Středa 19. října je co do počtu akcí tím nejnabitějším dnem v rámci celého týdne. Do organizace letošního šestého ročníku se zapojily další dva subjekty, kterými jsou Oddělení sociálně-právní ochrany dětí neboli OSPOD libereckého magistrátu a semilského městského úřadu. Oba tyto úřady nabídnou ve středu 19. října den otevřených dveří pro zájemce o náhradní rodičovství s možností konzultace a poradenství se sociálními pracovnicemi. S nabídkou poradenství se v ten den připojí i turnovská organizace Centrum pro rodinu Náruč. Centrum Protěž zakončí dvoudenní výstavu fotografií pěstounů v Krajské vědecké knihovně vystoupením pěveckého sboru Gospel Generation. Během akce se podělí pěstouni o své osobní zkušenosti. V Jablonci nad Nisou se ve vestibulu jablonecké radnice uskuteční vernisáž obrázků pěstounských dětí na téma Moje rodina.  

Beseda za přítomnosti pěstounů, se uskuteční ve čtvrtek 20. října v organizaci Amina – služby pro rodinu v Liberci a v pátek 21. října v českolipské charitě. Kontaktní kampaň s výstavou bannerů se skutečnými příběhy pěstounství z kraje bude k vidění od pondělí do čtvrtka na náměstí Dr. Edvarda Beneše v České Lípě a od pondělí do středy v Liberci. Charita Česká Lípa, Centrum pro rodinu Náruč a Rodina v centru se zaměří na internetovou kampaň, během které budou na svých sociálních sítích zveřejňovat dotazy, kvízy či reálné anonymní příběhy.

Více informací o Týdnu náhradního rodičovství a o kampani Mít domov a rodinu – samozřejmost, nebo vzácnost? je k dispozici na webu www.rodinalk.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky