Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V dluhové pasti vězí na 135 tisíc dnešních seniorů

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 18. 05. 2018 00:00
  • Sociální

Sdílet článek

Přednáškou o nebezpečí zadlužení dnešních seniorů přispěl náměstek hejtmana Libereckého kraje pro sociální oblast Pavel Svoboda ve středu 16. května do debaty Kulatého stolu. Na půdě krajského úřadu jej připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí spolu s Libereckým krajem. Kulatý stůl navázal na již III. zasedání Platformy Libereckého kraje nad připravovanou strategií politiky stárnutí. Tentokrát byla jeho tématem Bezpečnost a prevence kriminality v seniorském věku. Akce se zúčastnil také náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Přemysl Sobotka.

Platforma zasedla od rána a v poledne na ni navázal Kulatý stůl, který byl přístupný veřejnosti. Do debaty se zapojili i zástupci seniorských organizací Liberecka a Jablonecka. Se svými nejnovějšími poznatky z oblasti bezpečnosti seniorů zde vystoupili také zástupci Policie České republiky a Městské policie Liberec.

„S dluhy usínáte, s dluhy vstáváte. Jako červená nit se táhnou vaším životem a nepříznivě ovlivňují všechny jeho oblasti. Často vedou nejen k nenávratným materiálním ztrátám, ale také k rozpadu rodin a vztahů s nejbližšími. Stres z nepříznivé životní situace mívá často dopad na zdraví člověka s exekucí na krku,“ zdůraznil ve své prezentaci náměstek hejtmana Libereckého kraje Pavel Svoboda.

Jak doplnil, více než 135 tisíc současných důchodců je postiženo exekucí. Každá pátá exekuce v České republice je uvalena na důchod nebo na dávky státní sociální podpory. Za zadlužením seniorů stojí vedle „obyčejných“ spotřebních půjček často také nekalé praktiky podomních prodejců, podivné nákupy zboží nebo služeb po telefonu, ale také třeba finanční problémy jejich nejbližších příbuzných. Náměstek Svoboda vysvětlil, jak se mohou zadlužení lidé proti podvodným praktikám bránit, a kde hledat pomoc, pokud jim hrozí exekuce. Upozornil také na to, že některé služby mohou senioři využít bezplatně.

„Část zadlužených lidí se dostává do složité situace odchodem do důchodu. Dramaticky klesnou jejich příjmy a oni přestávají zvládat závazky, které si vzali ještě v produktivním věku,“ upozornil Pavel Svoboda.

Od zástupců policie se účastníci Kulatého stolu dozvěděli, kterými trestnými činy jsou senioři nejčastěji ohrožení. Mezi dalšími příspěvky zaznělo, jak by měla vypadat bezpečná domácnost seniora, a co si představit pod bezpečným chováním seniora.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky