Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vychází nové číslo zpravodaje Rodinám. Tentokrát se zaměřuje na skutečné příběhy pěstounství z Libereckého kraje.

Mgr. Eva Říhová

odborný zaměstnanec pro externí komunikaci

  • 18. 11. 2021 09:20
  • Rozvoj
  • Sociální
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

Pod hlavičkou rodinné politiky vydal odbor sociálních věcí Krajského úřadu Libereckého kraje již čtvrté číslo zpravodaje Rodinám. V úvodním článku se čtenáři dozví, jaká konkrétní prorodinná opatření realizuje kraj v rámci priority Institucionální zajištění rodinné politiky. Prostřednictvím dvou skutečných příběhů dětí, které vyrůstají v pěstounské péči, lze poznat, jakými životními peripetiemi si ve svém věku již prošly, jaké je to vyrůstat v pěstounské rodině a jak je důležité mít blízkou osobu, která poskytne bezpečnou náruč, lásku a porozumění. Ve stálé rubrice Volný čas po svém je představen rozhovor s Kristýnou Mirskou, která jako dobrovolnice pomáhá s doučováním chlapce žijícího v azylovém domě. Ve zpravodaji nechybí ani tipy na výlety po kraji, rady kam za kulturou a také náměty na jednoduché aktivity s dětmi

Zpravodaj je vydáván za účelem zvýšení informovanosti o rodinné politice Libereckého kraje a jedná se zároveň o nástroj prevence sociálního vyloučení. Proto je v každém čísle představena jedna z registrovaných sociálních služeb pro rodiny s dětmi působící v rámci kraje. S činností nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Klub Koule seznámí čtenáře vedoucí služby Marcela Jeništová. Z oblasti služeb navazujících je představena organizace Klára pomáhá z.s., která se zaměřuje na pomoc pečujícím a pozůstalým.

Psycholožka Lucie Šmahelová Černá poradí rodičům, jak přistupovat k hádkám mezi sourozenci a co mohou udělat, aby podporovali zdravé fungování sourozeneckých vztahů.

S cílem informovat o podpoře zavádění prorodinných opatření na úrovni obcí, byl do čtvrtého čísla zpravodaje zařazen článek s názvem Soutěž „Obec přátelská rodině a seniorům“, kterou každoročně vyhlašuje Ministerstvo práce a sociálních věcí. Příkladem obce v Libereckém kraji, která v této soutěži uspěla, je město Hodkovice nad Mohelkou. Podrobněji o účasti v soutěži a o tom, jaká prorodinná opatření toto město realizuje, shrnula starostka města Markéta Khauerová v článku Rodinná a seniorská politika v Hodkovicích nad Mohelkou.   

Zpravodaj „Rodinám“ je vydáván dvakrát ročně primárně v elektronické podobě. Tištěný zpravodaj je v omezeném nákladu distribuován prostřednictvím sítě mateřských a rodinných center v Libereckém kraji, kterou tvoří Asociace Comeniana, z. s. a Síť pro rodinu, z. s. Čtvrté číslo zpravodaje Rodinám je k přečtení zde.

 

Logo EU

Tvorba zpravodaje je financována z Operačního programu Zaměstnanost, prioritní osa 2 - Sociální začleňování a boj s chudobou prostřednictvím projektu Systémová podpora práce s rodinou v Libereckém kraji (reg. číslo CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0013535), ze státního rozpočtu České republiky a z rozpočtu Libereckého kraje.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky