Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Seniorská obálka urychlí pomoc osamělým starším lidem i v Libereckém kraji

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 28. 06. 2019 00:00
  • Sociální

Sdílet článek

Po bok většiny krajů České republiky se s projektem Seniorská obálka zařadil i Liberecký kraj. Tiskopis s tímto názvem, jenž obsahuje základní informace o zdravotním stavu osaměle žijícího seniora nebo zdravotně postiženého, se tak nyní rozšíří i mezi obyvateli regionu. Projekt spolu se zástupci záchranných složek představili veřejnosti v pátek 28. června v Kavárně Pošta krajská koordinátorka ministerstva práce a sociálních věcí pro strategii stárnutí Pavla Řechtáčková a náměstek hejtmana Libereckého kraje pro sociální věci Pavel Svoboda.

Poprvé zavedl v České republice Seniorskou obálku Jihomoravský kraj, a to již v létě minulého roku. Postupně se k němu přidaly i další kraje. Seniorská obálka pomáhá v situacích, kdy se senior nebo zdravotně postižený dostane do tísně, ohrožení zdraví nebo života. Pomáhá v situacích, kdy není schopen se záchranáři sám komunikovat, například když po úrazu ve své domácnosti upadne do bezvědomí.

„Do formuláře napíše senior základní údaje o svých nemocech, o lécích, které bere, alergiích a doplní kontakt na nejbližší příbuzné. Kartu by měl potom umístit na viditelném místě ve svém bytě nebo domě. Buď na dveře lednice, nebo vnitřní stranu vchodových dveří. Tam kartu v případě potřeby najdou Integrované složky záchranného sytému, hasiči, strážníci nebo lékaři záchranné služby. Z karty tak sami vyčtou, jaké léky mohou dotyčnému člověku bez rizika podat, a mohou také díky uvedenému kontaktu zavolat nejbližším příbuzným seniora a informovat je o nastalé situaci,“ upřesnil náměstek hejtmana Pavel Svoboda. „Projekt považuji za dobrý nápad, který zjednoduší a zrychlí pomoc řadě osaměle žijících seniorů nebo zdravotně postižených. Věřím, že o kartu bude velký zájem,“ doplnil.

Označení ICE, které má obálka v záhlaví, je mezinárodní zkratkou a znamená "použít v případě nouze" (z anglických slov In Case of Emergency). Seniorskou obálku si může pořídit každý, i ten, kdo žije ve vícečlenné domácnosti. Od 1. července bude ke stažení na webových stránkách Libereckého kraje, Ministerstva práce a sociálních věcí ČR a všech složek Integrovaného záchranného systému včetně Městské policie Liberec. Protože každý senior nebo zdravotně postižený nemá doma počítač a tiskárnu, bude karta distribuována také v tištěné podobě.

„Do distribuce postupně zapojíme Krajskou radu seniorů a další seniorské organizace v Libereckém kraji a také obce,“ vysvětlila Pavla Řechtáčková, krajská koordinátorka MPSV pro implementaci politiky stárnutí v Libereckém kraji. „Důležité je, aby údaje na kartě byly aktuální, včetně třeba poslední hospitalizace v nemocnici. Doporučujeme lidem také, aby do formuláře napsali i kontakt na svého praktického lékaře. U léků, které senior bere, je třeba doplnit též dávkování,“ dodala s tím, že seniorům nebo handicapovaným mohou pomoci vyplnit formulář třeba jejich příbuzní, ošetřující lékař nebo sociální pracovníci.

Seniorská obálka je výstupem spolupráce kraje s MPSV na projektu Implementace politiky stárnutí na krajskou úroveň. Na projektu spolupracují odborníci z Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, Krajského úřadu Libereckého kraje, Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje, Českého červeného kříže v Jablonci nad Nisou a dalších složek Integrovaného záchranného systému.

  • ICE pokyny pro vyplnění (.pdf)
    565 kB
    11. 07. 2019 11:50
  • ICE formulář Liberecký kraj ČB (.pdf)
    847 kB
    11. 07. 2019 11:50
  • ICE formulář Liberecký kraj barva (.pdf)
    1 MB
    11. 07. 2019 11:51
  • Leták Seniorská obálka (.pdf)
    2 MB
    11. 07. 2019 11:51

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky