Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb Libereckého kraje na období 2018 – 2020

17. 07. 2017

Zastupitelstvo Libereckého kraje schválilo dne 26. 7. 2017 usnesením č. 259/2017/ZK nový Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb na období 2018 – 2020 (dále jen „Střednědobý plán“), jehož součástí je i Akční plán na rok 2018 a Základní síť sociálních služeb na období 2018 – 2020.

Střednědobý plán je stěžejním strategickým dokumentem kraje v sociální oblasti, který mapuje současný stav a vývoj sociálních služeb na svém území. Stanovuje vize, priority a strategické cíle pro řešení nepříznivých sociálních situací občanů kraje za podpory sociálních služeb, v souladu se zákonem č. 108/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o sociálních službách“).

Střednědobý plán je výsledkem procesu aktivního zjišťování potřeb osob na území Libereckého kraje a hledání způsobů jejich uspokojování s využitím dostupných finančních a personálních zdrojů ve spolupráci se zadavateli, poskytovateli a uživateli sociálních služeb. Obce jsou pro kraj důležitými partnery při zjišťování potřeb sociálních služeb, jejich zadávání na daném území a především také v jejich spolufinancování. 

Lze konstatovat, že nabídka sociálních služeb na základě potřebnosti obyvatel Libereckého kraje neustále roste. Bude nezbytné se připravit na stárnutí populace a zajištění sociálních služeb nízkopříjmovým skupinám. V tomto kontextu bude nutné především zajistit pro jejich poskytování personální a finanční zdroje.

Nově se šířeji oproti předešlému  dokumentu analyzují potřeby osob s chronickým duševním onemocněním v návaznosti na Reformu psychiatrické péče a potřeby osob s poruchami autistického spektra a jejich rodin.

Dokument naleznete na tomto odkazu: http://odbor-socialni.kraj-lbc.cz/sprss-lk/strednedoby-plan-rozvoje-socialnich-sluzeb-libereckeho-kraje-na-obdobi-2018-2020

Ing. Musilová Monika
monika.musilova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226440