Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zástupci poraden hledali způsob, jak pomáhat lidem z dluhových pastí

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 14. 11. 2018 00:00
  • Sociální

Sdílet článek

Otázce, jak chránit lidi před úvěry, které jim časem přerostou přes hlavu, byl věnován ve středu 14. listopadu v budově Krajského úřadu Libereckého kraje seminář Asociace občanských poraden. Nad seminářem, nazvaným Problematika prevence předlužení z pohledu AOP, převzal záštitu náměstek hejtmana pro sociální oblast Pavel Svoboda. V programu také vystoupil se svým příspěvkem o tom, jak dluhy decimují i dnešní seniory.

Stanislav Skalický, ředitel Asociace občanských poraden, představil přítomným projekty v oblasti prevence předlužení. Ludmila Guzýová, vedoucí Občanské poradny Déčko Liberec, přiblížila činnost poradny a uvedla některé závažné konkrétní případy. Účastníci semináře se rovněž od JUDr. Jiřího Kawalce dozvěděli, jaké se připravují změny v novele insolvenčního zákona.

„Zadlužení obyvatel České republiky se zvyšuje i v období ekonomické prosperity. Podle posledních statistik je exekucemi postiženo 11 procent ze všech našich občanů starších osmnácti let. A dalším lidem hrozí, že v případě nemoci nebo nečekaných problémů přestanou zvládat své závazky. Bohužel, nesnižuje se ani zadlužení seniorů, zhruba 135 tisíc má na krku exekuci,“ zdůraznil náměstek Pavel Svoboda.

Uvedl také příklady, kdy je možné původní smlouvu o půjčce považovat za neplatnou. Vysvětlil rovněž, že exekucím je možné se bránit. Klient může například žádat o zastavení nebo odložení exekuce, anebo o spojení několika exekučních řízení v jedno. Náměstek Pavel Svoboda rovněž upozornil na rizika, která v sobě nese návrh na oddlužení, pokud není sepsán správně.

„Podle mého názoru část soukromých poskytovatelů půjček dopředu počítá s tím, že klient nebude schopen úvěr řádně splácet. Každá upomínka navyšuje dluh o další nemalou sumu a společnost, která půjčku poskytla, na tom vydělává,“ připomněl náměstek Pavel Svoboda. Připomněl také, že existuje bezplatná právní pomoc.

Asociace občanských poraden vznikla v roce 1998. Dnes působí celkem v 84 místech České republiky. Ročně její pracovníci odpoví téměř 80 tisíc dotazů. Jak uvedl předseda Asociace občanských poraden Hynek Kalvoda, v roce 2017 zodpověděla liberecká poradna Déčko téměř 6.200 dotazů, týkajících se dluhů.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky