Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Cizincům v Libereckém kraji pomáhá informační brožura, nyní vychází také v polštině

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 05. 10. 2023 13:47
  • Rozvoj
  • Sociální

Sdílet článek

Liberecký kraj ve spolupráci s Centrem na podporu integrace cizinců a Krajem Vysočina vydal preventivní brožuru pro cizince, která je zaměřena na aktuální problémy v regionu. Brožura vznikla původně v šesti jazykových mutacích s ohledem na rozložení cizinců v kraji, a to pro početnou skupinu Mongolů, Vietnamců, Rusů a Ukrajinců. Existuje i v české a anglické verzi. Nyní se k tomu přidává i verze polská.

Brožury vychází v tištěné i elektronické podobě a snaží se preventivně působit v devíti oblastech, jako jsou zaměstnání, bydlení, zdravotnictví nebo bezpečnost. Další část se zaměřuje na užitečné kontaktní údaje v každém ze čtyř okresů Libereckého kraje. Vybrané tematické oblasti jsou široké, ale zároveň přináší vzájemné propojení. „Brožura má za cíl pomoci obyvatelům kraje, zaměstnavatelům a zejména samotným cizincům. Pokud ti budou znát své povinnosti a místní zvyky, mohou se vyhnout protiprávnímu jednání, které obvykle páchají z neznalosti. Na druhou stranu budou znát i svá práva, například o výši mzdě a pracovní době, a mohou se bránit proti neetickému chování ze strany zaměstnavatele nebo od majitele bytu, u kterého bydlí,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí.

Preventivní brožura vznikla za podpory Ministerstva vnitra České republiky z programu prevence kriminality. „Polská verze včetně překladů a grafického zpracování vznikla díky projektu Jsme s vámi – společně pro Ukrajinu, financovaném z Programu INTERREG V-A Česká republika – Polsko 2014–2020,“ dodal Jiří Ulvr, člen rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Brožury jsou volně ke stažení zde: https://odbor-socialni.kraj-lbc.cz/oddeleni-socialni-prace/zalezitosti-narodnostnich-mensin-a-cizincu/cizinci-a-migranti/zakladni-informace-k-pobytu-v-ceske-republice/brozury-ke-stazeni

logo Polsko

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky