Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj usiluje o to, aby i nesoběstační lidé mohli dál žít doma

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 18. 07. 2019 00:00
  • Sociální

Sdílet článek

Paní Věru v jejích šestaosmdesáti letech trápí velké bolesti zad a nohou. Přijímá to statečně a říká, že je to daň za její dlouhý život. Pohybuje se už jen s velkými obtížemi, přesto chce dál ŽÍT DOMA — stejný název nese iniciativa na webu https://zitdoma.cz/. Stejně jako ona i mnozí další lidé, kteří s postupujícím věkem ztrácejí soběstačnost, se bez pomoci blízkých a dobře fungujících terénních sociálních služeb neobejdou.

Aby zejména pečovatelské služby dokázaly podpořit člověka i vysoce závislého na péči v setrvání v domácím prostředí, tomu se snaží vyjít vstříc Liberecký kraj. V jeho úsilí mu pomáhal dvouletý projekt Institutu sociální práce, z.s., s názvem „Rozvoj kritérií jako nezbytná součást pro poskytování efektivních sociálních služeb“.

Mimo jiné reagoval na nález Ústavního soudu, podle něhož  je povinností krajů činit přiměřené kroky k tomu, aby všem oprávněným osobám na jejich území byly dostupné vhodné služby sociální péče. Z nálezu také vychází metodická publikace, kterou získali zástupci 12 krajů Česka při závěrečné konferenci v Praze.

Vyvrcholila tak pravidelná společná setkávání, v rámci kterých byly diskutovány eventuality a omezení při zajišťování podpory seniorů, ale i dalších lidí závislých na pomoci druhé osoby, především ve vztahu k pečovatelským službám a domovům pro seniory. „Většina lidí chce zůstat žít ve svém přirozeném prostředí. Kraje musí činit kroky k tomu, aby zajistily takové nastavení sítě sociálních služeb, které odpovídá tomuto přání,“ podotkl předseda Institutu sociální práce Jakub Čtvrtník.

Důraz byl kladen na možnost ovlivnění dostupnosti a kvality sociálních služeb ze strany zřizovatelů — krajů. Ty již v průběhu projektu zaváděly některá opatření do systému řízení sociálních služeb na svém území, vedoucí například ke zvýšení dostupnosti podpory života v domácím prostředí, případně ke zvýšení dostupnosti pobytových služeb pro lidi, kteří již nemohou zůstat doma ani za podpory terénních služeb.

„Setkávání zástupců krajů je přínosné zejména pro přípravu tvorby nového Střednědobého plánu kraje. Diskuse mezi pracovníky krajů umožňuje sdílení dobré praxe. Snahou Libereckého kraje je zajistit dostupnost potřebné péče pro různé cílové skupiny, zejména pro seniory, jejichž počet bude v následujících letech neustále stoupat. V terénu je tak nutné mít vysoce kvalifikované pečovatelské služby. Jedině tak bude možné zajistit pomoc a lidem s vysokou mírou podpory, kteří by jinak museli hledat pobytovou službu,“ uvedl náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort sociálních věcí Pavel Svoboda.

TZ: Institut sociální práce

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky