Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ministerstvo práce a sociálních věcí podepíše s krajem memorandum o spolupráci v oblasti péče o ohrožené děti a mladé lidi

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 19. 02. 2020 00:00
  • Sociální

Sdílet článek

Znění společného memoranda schválila rada kraje na své včerejší schůzi. Projekt je zaměřený na optimalizaci systému péče o ohrožené děti a rodiny. Jeho cílem je podpořit rodiny s dětmi umístěnými v pobytové péči.

„Jedná se o důležitý projekt, který se bude věnovat klíčovým aktivitám, jako jsou péče o děti z ohrožených skupin, návštěvy v ústavních zařízeních či vzdělávání sociálních pracovníků. Cílem je hledat řešení složitých životních situací, aby děti zůstávaly ve svých rodinách a ústavní péče byla používána až v nejnutnějších případech,“ uvedl hejtman Martin Půta.

V současné době již probíhá přehodnocování situace dětí v ústavní péči. „To provádějí pracovnice a pracovníci oddělení sociálně-právní ochrany dětí, kteří to již nyní mají za zákonnou povinnost. Díky tomu získáme dobrou zpětnou vazbu přímo z ústavů a lépe nám to pomůže stanovit do budoucna takové podmínky, které co nejlépe naplní potřeby dětí a mladých lidí,“ dodal Pavel Svoboda, náměstek pro resort sociálních věcí.

Při revizích činnosti orgánů sociálně právní ochrany dětí (OSPOD) se pracovníci potýkají s řadou nejasností ohledně souvisejících opatření. Cílem memoranda je proto mimo jiné poskytnout metodickou podporu pracovnicím a pracovníkům OSPOD a co nejefektivněji jim naplánovat práci s dětmi umístěnými v pobytové péči.

„Informace jsou to skutečné důležité, protože jasně určují potřeby dětí a rodin, kterým byl potomek odebrán a následně umístěn do pobytové péče,“ dodal Svoboda. Na zjišťování potřeb dětí je zaměřena také souběžně probíhající aktivita Systematické návštěvy dětí v ústavním zařízení.

Kraj bude spolupracovat s Ministerstvem práce a sociálních věcí České republiky při sdílení informací, výstupů a doporučení. Projekt bude bez finanční účasti Libereckého kraje.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky