Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náhradní rodinná péče v Libereckém kraji nezahálí ani v době nouzového stavu

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 07. 12. 2020 16:16
  • Sociální

Sdílet článek

I přes nařízená vládní opatření pokračuje Krajský úřad Libereckého kraje nadále v práci, jejímž cílem je propojení dětí s možnými pěstouny nebo osvojiteli. V roce 2020 se navzdory ztíženým okolnostem podařilo zabezpečit patnácti dětem z Libereckého kraje náhradní rodinnou péči formou osvojení a sedmnácti dětem péči pěstounskou.

Krajský úřad Libereckého kraje pro děti hledá i v době vyhlášení nouzového stavu z důvodu koronavirové epidemie vhodné žadatele. Všechny zúčastněné strany musí splňovat povinnosti stanovené zákonem. Proto i ve stavu omezení osobních jednání probíhá konkrétní seznamování žadatelů s dětmi. „Samotné setkání budoucích osvojitelů s dítětem probíhá samozřejmě osobně, a to za dodržení všech potřebných hygienických podmínek. V říjnu bylo s vhodnými žadateli propojeno pět dětí,“ vysvětlil Petr Tulpa, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro sociální problematiku.

Díky dobré komunikaci s pracovníky Poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy v Liberci, která v Libereckém kraji zajišťuje přípravu pro přijetí dítěte do rodiny, se daří nebrzdit ani potřebná důležitá řízení. V roce 2020  se podařilo i přes vnější překážky připravit čtyři taková přípravná setkání. Nyní probíhají individuální konzultace dálkovou online formou. Pracovníci Poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy aktuálně vytváří plán pro další přípravu, která bude probíhat zejména distanční formou, aby mohla být zahájena co nejdříve.

„Přes veškeré těžkosti však stojí za zmínku, že v letošním roce se podařilo zprostředkovat patnácti dětem z Libereckého kraje náhradní rodinnou péči formou osvojení a sedmnácti dětem pěstounskou péči. A to není vůbec špatný výsledek,“ dokončil náměstek hejtmana Petr Tulpa.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky