Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

TyfloCentrum Liberec slaví 20 let od svého založení

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 26. 09. 2023 10:46
  • Sociální

Sdílet článek

Liberecké TyfloCentrum slaví v tomto roce 20 let od svého založení. Toto denní centrum poskytuje služby osobám s těžkou vadou zraku a jeho cílem je pomoci jim k větší samostatnosti a k rozvíjení jejich dovedností.

O samostatnosti slabozrakých a nevidomých se mohli přesvědčit i návštěvníci, kteří do prostor Na Králově Háji zavítali 21. 9. 2023 na Den otevřených dveří. V tento den nás paní ředitelka, magistra Ivana Valecká, se svými kolegy mile uvítala, provedla jednotlivými místnostmi a seznámila se službami TyfloCentra.

Co vše bylo k vidění, k poslechu a k zamyšlení?  Návštěvníci se setkali se samotnými zrakově handicapovanými, kteří na jednotlivých stanovištích představili, v jakých aktivitách se mohou seberealizovat i beze zraku. K poslechu tak bylo krátké vystoupení pianistek, ale představen byl třeba i tkalcovský stav a keramická dílna, kde si zájemci měli možnost vymodelovat květinu či s pomocí a radami lektora Lukáše vyrazit klíčenku z hovězí kůže, nechyběly ani inspirativní články od zrakově handicapované. Dále se návštěvníci mohli seznámit s kompenzačními pomůckami, které v běžném životě zrakově handicapovaní používají. K vidění byl i speciální software v mobilních telefonech a počítačích, který zlehčuje komunikaci s okolím v životě handicapovaných. Je skvělé, jaké dovednosti mají klienti TyfloCentra a jak tím mohou inspirovat další lidi. Vždyť lidé, kteří žádný handicap nemají, často takové činnosti ani nezkusili a pokud je v rámci Dne otevřených dveří vyzkoušeli, mohli se přesvědčit o tom, že je potřeba trénink a trpělivost, aby dosáhli uspokojivého výsledku, ačkoliv mají zdravé všechny smysly. Určitě stojí za zamyšlení, co všechno je možné zvládnout a jak se lze rozvíjet v různých rukodělných činnostech, ve hře na hudební nástroje apod. A i když se třeba všichni uživatelé sociálně aktivizačních služeb nestanou mistry v nějakém řemesle, důležité je být spolu, navzájem se něco nového učit a prožívat společné chvíle.

Dárkem pro klienty TyfloCentra k jeho dvacetinám byl speciálně upravený software, tzv. zvuková střelba. Několik nadšenců ji rovnou vyzkoušelo. Byli jsme mezi nimi a můžeme potvrdit, že trefit se do terče jen podle zvukových signálů opravdu snadné není. Nechybělo chutné občerstvení a dobrá nálada.

Paní ředitelka ještě i takto na dálku děkuje za podporu všem donátorům služby, také všem klientům, kteří přišli zodpovídat zvídavé otázky veřejnosti, rovněž pak návštěvníkům za milou společnost.

My ještě alespoň touto formou vyjadřujeme svůj velký dík za práci všem zaměstnancům TyfloCentra, za vytváření vlídného prostředí pro klienty, kteří by se bez pomoci a podpory neobešli. TyfloCentrum totiž poskytuje příležitosti vedoucí k jejich osobnímu rozvoji a větší míře seberealizace. Pomáhá jim při řešení konkrétních problémů v oblasti sociálně právní, zejména při zvládání nestandardních situací. A to ještě není vše - zajišťuje průvodcovskou a předčitatelskou službu, Sociálně aktivizační služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením a Sociální rehabilitaci. 

Trnem v patě, který se snad do budoucna podaří vytrhnout, je stav interiéru a zázemí prostor, které by vyžadovaly větší investice.

Více informací o službách a aktivitách TyfloCentra naleznete zde: https://tyflocentrum-lb.cz/

Kontakty:

Mgr. Ivana Valecká, ředitelka organizace, telefon: 722 484 244,

e-mail: ivana.valecka@tyflocentrum-lb.cz

web: https://www.tyflocentrum-lb.cz/

Facebook: https://www.facebook.com/TyflocentrumLiberec/

Youtube kanál: https://www.youtube.com/@tyflocentrumlibereco.p.s.9809/videos

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky