Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Libereckém kraji vznikne k 1. lednu 2024 Centrum duševního zdraví

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 22. 11. 2023 11:25
  • Rozvoj
  • Sociální
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Liberecký kraj doposud nemá na svém území Centrum duševního zdraví (CDZ) pro dospělé osoby s vážným psychickým onemocněním. To se má v nebližší době změnit. Rada kraje na svém včerejším jednání odsouhlasila vznik oficiálního kamenného centra od 1. ledna 2024 a také harmonogram, podle kterého budou vznikat další CDZ.

„V současné chvíli v regionu působí několik multidisciplinárních týmů pro dospělé v rámci obcí s rozšířenou působností. Jejich činnost je nepravidelná a nedosahuje požadovaného personálního standardu pro CDZ. Dalším problémem je nedostatek kvalitního personálu, konkrétně psychiatrů, psychiatrických sester včetně sociálních pracovníků. Proto jsem velmi rád, že se od 1. ledna 2024 tato situace mění a otevřeme nové kamenné CDZ,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí.

Rada kraje na včerejším jednání odsouhlasila následující harmonogram vzniku Center duševního zdraví pro dospělé osoby:

 

CDZ

 

Oblast

Počet obyvatel

(zaokrouhleno na celé tisíce)

 

Rok vzniku

 

Poskytovatel

I

ORP Liberec

ORP Frýdlant

170.000

2024

FOKUS Liberec, o.p.s. (sociální část týmu)

CDZ FOKUS Liberec, z.ú. (zdravotní část týmu)

II

ORP Jilemnice

22.000

2025

Péče o duševní zdraví, z.s.

III

ORP Turnov

ORP Semily

ORP Železný Brod

71.000

2026/2027*

Zatím se jeví FOKUS Turnov, z.s.

IV

ORP Jablonec nad N., Tanvald

80.000

2026/2027*

Zatím se jeví FOKUS Liberec, o.p.s.

V

ORP Česká Lípa

ORP Nový Bor

102.000

2026/2027*

Zatím se jeví FOKUS Liberec, o.p.s.

*za předpokladu stabilního personálního zabezpečení

„Pro vznik center v Liberci máme připraveno pro zdravotní část týmu na prvních 6 měsíců od vzniku služby finanční výpomoc ve výši 3.000.000 korun. Tato podpora bude součástí návrhu rozpočtu zdravotnictví pro rok 2024. Pokud bude oblast obce s rozšířenou působností Jilemnice spolupracovat s pobočkou v Jičíně, počítáme tam s finanční podporou pro zdravotní část týmu na prvních 6 měsíců od vzniku služby ve výši zhruba 500.000 korun. Přesnou částkou ale stanovíme až poté, co spoluúčast projednáme s Královehradeckým krajem,“ dodal Vladimír Richter, člen rady kraje pro resort zdravotnictví.

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky