Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

„V naší rodině teď měříme hodnoty jiným metrem než předtím,” říkají pěstouni

Ing. Hájková Kateřina

Koordinátorka rodinné politiky – projekt Systémová podpora práce s rodinou v LK

  • 18. 10. 2017 12:00
  • Sociální

Sdílet článek

V rámci Týdne náhradního rodičovství byly realizovány tři rozhovory. Jedním z nich je i rozhovor s pěstouny z Libereckého kraje.

Proč jste se rozhodl/a stát pěstounem? Co Vás motivovalo?

Rozhodnutí trvalo několik let, v první fázi mě zaujal nějaký článek o pěstounské péči, který nastartoval zájem mojí rodiny o tuto problematiku. Rozhodli jsme se nabídnout své rodinné zázemí někomu dalšímu, kdo neměl tolik štěstí v životě. Naše biologické děti nám již odrostly a my s manželem měli dost energie na to, abychom se postarali o někoho dalšího. Naší hlavní motivací bylo někomu pomoci, aby náš život měl nějaký další smysl a rozměr.

Jak vnímalo toto rozhodnutí vaše okolí? S jakými reakcemi jste se setkal/a?

Naše nejbližší rodina to vnímala velmi pozitivně, od začátku nám fandila a podporovala nás. Reakce ostatních známých a přátel byly také vesměs pozitivní. Občas se někdo podivil, proč si komplikujeme život. Většina lidí narovinu řekla, že oni by to z různých důvodů nezvládli, což mě celkem překvapilo.

Pěstouni musí projít přípravou. Byla pro vás přínosná? V čem?

Příprava budoucích pěstounů je velmi přínosná. Do doby, než nám příprava začala, jsme měli o pěstounství a přijímaných dětech velmi zkreslené představy. Různá témata a praktická cvičení či ukázky nás tvrdě posadily do reality. Díky celé přípravě jsme byli opravdu připraveni řešit různé situace nejen s přijatými dětmi. Mnoho témat se prolíná s běžným životem a pomohlo i nám osobně.

Za jak dlouho Vám bylo svěřeno dítě po tom, co jste byla zařazena do evidence jako pěstoun/ka? Jaká byla vaše očekávání? Překvapilo Vás při jeho příchodu něco?

Do evidence jsme byli zařazeni v březnu. Telefonát z krajského úřadu o vytipování dítěte jsme obdrželi začátkem května, takže jsme nečekali ani dva měsíce. Nicméně po dokončení přípravy v půlce února se všechny další kroky nekonečně vlekly a natěšená rodina začínala být chvílemi skeptická. Když jsme se konečně dočkali, a z telefonu se dověděli, že nám vytipovali 2 letého klučinu (naše představa bylo 3-5 leté dítě), nastalo dlouhých 5 dní, než došlo na schůzku na krajském úřadě, kde jsme měli být seznámeni se spisem dítěte. Celých 5 dní jsme doma nemluvili o ničem jiném a tipovali, jak bude vypadat, jak se jmenuje, jestli zvládneme takového prcka a spoustu dalších otázek. Všechny obavy jakoby se vypařily po seznámení s prckem, který od začátku naprosto zapadl do naší dost akční rodiny. První dny a týdny se u nás seznamoval s běžným životem a my si též zvykali na nový režim s tak malým dítětem. Naše biologické děti byly již velké (věk 18 a 16let). Změnilo se toho mnoho - od slovníku, který nebyl nijak vulgární nicméně pro malé dítě asi ne úplně pochopitelný a vhodný, přes změny večerního klidu, pravidelnosti společných jídel a mnoho dalšího. Vše přišlo naprosto spontánně a prcek se u nás velmi rychle a dobře adaptoval.

Nemůžu říct, že by mě něco moc překvapilo, protože jsme na to byli připraveni. Náš prcek k nám šel z dětského centra, kde strávil 1 rok života. Před tím byl u své matky. Byl velmi živý a roztěkaný. Uměl vše, co děti z ústavu – papat lžičkou, obléknout a svléknout se, na pokyn uměl jít spát, vůbec se nebál spát v cizí posteli, nosil pleny a uměl několik slov jako auto, mašinka nebo teta. Pro nás běžné věci ale neznal – praní prádla v pračce, nakupování, vaření jídla a další. Vše velmi rychle dohnal, zapadl i do širší rodiny, začal navštěvovat mateřskou školu, kde je na stejné úrovni jako jeho vrstevníci.

S jakými mýty o pěstounské péči se nejčastěji setkáváte?

Nemohu říci, že se s nimi setkávám osobně, ale obecně ve společnosti kolují různé mýty. Nejčastější je ten, že to pěstouni dělají pro peníze.

Co je na tom být pěstounem nejtěžší a co Vám naopak dělá největší radost?

Nejtěžší na pěstounství je úřední šiml a byrokracie, která v Česku bohužel stále staví velké překážky. Velmi těžké je také přijmout fakt, že rodič dítěte, i přes všechny okolnosti, zůstává na prvním místě, co se týká práv na dítě, a pěstoun až na tom posledním. A co je nejhorší, že velmi často tato práva biologické rodiny převyšují zájem dětí, který by měl být vždy na prvním místě.

Radost nám dělá každý den s naším prckem, protože nám každý den ukazuje, jaký velký kus cesty ušel. Každý den nás něčím rozesměje, nebo dojme a vidíme, že je tohle ta správná cesta pro každé dítě - žít život v rodině, mít mámu a tátu, kteří ho milují jako vlastního.

V naší rodině teď měříme hodnoty jiným metrem než předtím a jsme rádi příkladem pro naše děti. Pomoc druhým by měla být součástí života každého z nás a věřím, že i oni budou toto poslání šířit dál a z toho mám opravdu radost.

Teď když víte, co obnáší být pěstounem, šli byste do toho znova?

Určitě bych do toho šla znovu, má to velký smysl a dětí, které potřebují svou rodinu je stále mnoho. I naše rodina uvažuje o přijetí druhého pěstouněte. Chuť a sílu na to určitě máme.

kampan

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky