Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

„Vnímáme nedostatek pěstounů, zejména těch dlouhodobých,“ říká organizace doprovázející pěstouny

Ing. Hájková Kateřina

Koordinátorka rodinné politiky – projekt Systémová podpora práce s rodinou v LK

  • 20. 10. 2017 12:49
  • Sociální

Sdílet článek

Společnost pro podporu náhradní rodinnou péče Amina o. p. s. je jedním z realizátorů kampaně MÍT DOMOV A RODINU. Prečtěte si v rozhovoru, jaké služby nabízí pěstounským rodinám a v čem je podle nich největší přidaná hodnota pěstounské péče.

 

Představte ve zkratce, jak vaše organizace pracuje s pěstouny, jaké služby jim poskytuje a jak se na Vás mohou zájemci obrátit.

Pěstouny doprovázíme formou pravidelných konzultací, které jsou zaměřeny na podporu potřeb rodiny, které vznikají v péči o pěstounské děti. S rodinou pracuje jeden, tzv. klíčový pracovník. Často se věnujeme například identitě dětí, pomáháme řešit výchovné problémy a objevuje se také sociální poradenství zejména při řešení bytové problematiky, či dopomoc v jednáních s úřady. Práci s rodinou společně plánujeme.

Dětem i pěstounům poskytujeme také pomoc při kontaktu s dětí s biologickými rodiči, formou poradenství, přípravy tématu v rodině, dále pak poskytováním zázemí a asistencí přim kontaktu.

Velký zájem v poslední době je také o zprostředkování terapeutické, psychologické či speciálně pedagogické péče, poradenství v oblasti sociální, právní i občanské.

Pěstounům pomáháme naplňovat jejich povinnosti, jako je například vzdělávání. Poskytujeme zdarma tematické kursy či supervizní kazuistickou skupinu, kde mohou řešit své aktuální starosti. Nabízíme také víkendové kursy pro celé rodiny, snažíme se, aby byly zážitkově orientované.

Pro děti pořádáme letní pobyty, jako jsou například zátěžový pobyt pro dospívající a zážitkový pro mladší děti, již od věku 5ti let.  Podobně máme i víkendové akce. Mimo to ale také nabízíme finanční příspěvek na zajištění letních táborů. Pěstounům mladších dětí nabízíme v případě potřeby finanční příspěvek na zajištění péče třetí osobou, která je dítěti blízká. Tento institut využívají zejména při pracovním zatížení, jednání na úřadech, ale například i při nemoci.

No a mimo doprovázení pěstounů nabízíme jejich dětem také individuální doučování, které pro nás zajišťují zpravidla studenti pedagogické fakulty.      

Noví klienti, zájemci o naši službu, se na nás mohou obracet telefonicky či emailem, tyto údaje máme uvedené na webových stránkách, kde je i jednoduchý kontaktní formulář. Informace dostanou také na OSPOD.

Se stávajícími klienty již máme zaběhlé komunikační kanály, vidíme se poměrně pravidelně, volají nám, případně reagujeme na zpětné volání. Schůzky probíhají vždy po vzájemné domluvě, zpravidla v domácnosti klienta, ale je možnost i využít zázemí naší organizace.

Proč jste se přidali do kampaně MÍT DOMOV A RODINU „Samozřejmost nebo vzácnost“?

Vnímáme nedostatek pěstounů, zejména těch dlouhodobých, kteří chtějí poskytnout dětem zázemí, rodinu na delší dobu. Vidíme to nejen na osudech malých dětí, které odchází z našich přechodných pěstounských rodin, u kterých vždy doufáme, že se pro ně podaří nějakou rodinu najít. Ale je to také vidět na počtech dětí, které vyrůstají mimo rodinu, v ústavní péči. Doufáme, že se nám podaří zvýšit zájem o pěstounskou péči, to vnímáme jako hlavní cíl kampaně.

V čem je podle vás pěstounská péče nejvíce přínosná?

V první řadě samozřejmě pro konkrétní, pěstounské děti, kteří mají šanci dostat stabilní, bezpečný a láskyplný domov, který jim umožní vyrůstat v přirozeném, rodinném prostředí, mohou se adekvátně rozvíjet v citové rovině, získají schopnost hlubokého emočního pouta, které jim například ústavní výchova umožňuje mnohem hůře.

Také naši pěstouni hovoří o významu pro ně samé, dostávají krásné emocionální naplnění, zpětnou vazbu od dětí, mluví o pocitu seberealizace.

V neposlední řadě je významná i pro stát, který nejenže ušetří finanční prostředky za pobyt dětí v ústavní péči, která je mnohem dražší, ale také získává velkou přidanou hodnotu právě díky schopnostem dětí z pěstounské péče zakládat vlastní vztahy, lépe se v dospělosti do společnosti zapojit.

kampan

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky