Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zábavné léto, terapie a dětství bez násilí. Nadační fond Albert rozdělil v kraji 240 tisíc korun vítězným dobročinným projektům

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 07. 03. 2024 11:58
  • Sociální

Sdílet článek

Nadační fond Albert ocenil šestici organizací z Libereckého kraje, které se starají o děti a mladé lidi ze sociálně složitého prostředí. O nejlepších projektech v programu Bertík pomáhá 2024 rozhodli zákazníci místních obchodů Albert. Celkově fond rozdělil 240 tisíc korun. Za posledních čtyři roky, které ovlivnila pandemie koronaviru i složitá ekonomická situace, se podpora v kraji vyšplhala na milionu korun.

Okolnosti posledních let ukázaly, že Nadační fond Albert dokáže vystoupit vysoko nad rámec své letité komunitní podpory. Loni ve srovnání s rokem 2019 ztrojnásobil své dary na hodnotu přes 14 milionů korun a navýšil také počet podpořených organizací.

„Jsme opravdu hrdí, že v Libereckém kraji jsme během posledních čtyř let mohli rozdělit bezmála milion korun. Kromě běžné podpory naše pomoc představovala také materiální dary v podobě dezinfekcí, rukavic, hraček, knížek či školních potřeb,“ popsala Kristýna Bernatová z Nadačního fondu Albert.

Slavnostní setkání u příležitosti ocenění vítězných organizací v programu Bertík pomáhá 2024 včera hostil Krajský úřad Libereckého kraje. „Podat pomocnou ruku tam, kde to je nejvíc potřeba, a adresně pomáhat sociálně slabým je hlavním úkolem Libereckého kraje. Jsem ale moc rád, že se podobných iniciativ stále častěji ujímají i dobrovolníci a nadace. V Nadačním fondu Albert pracují lidé s dobrým srdcem, kteří jsou příkladem humanity a empatie. Zaslouží si proto velké poděkování, stejně jako všichni ti, kteří ani na okamžik neváhají pomoci člověku v nouzi,“ dodal náměstek hejtmana Libereckého kraje Petr Tulpa.

Bertíci pomáhají dětem žít lépe

Čtyřiadvacátý ročník charitativního programu proběhl na podzim a tradičně propojil místní komunity. Bertíci přináší unikátní příležitost, jak se může veřejnost seznámit s činností i konkrétními příběhy organizací v regionu. „Naši zákazníci, kterým patří velké poděkování, podpořili v Libereckém kraji projekty z blízkého okolí zaměřené na vzdělávání, mentální zdraví i smysluplné trávení volného času,“ upřesnil Peter Daňo, národní ředitel hypermarketů Albert.

V každém ze dvou regionů v Libereckém kraji se na podzim ucházely o přízeň zákazníků tři nejlepší projekty vybrané odborníky. Nadační fond Albert mezi ně na základě hlasování v pěti místních obchodech Albert rozdělil 240 tisíc korun. Šesticí podpořených organizací jsou liberecké Centrum Protež a Komunitní středisko Kontakt, Charita Česká Lípa, Dětský domov Dubá-Deštná, centrum Locika a novoborská Rodina v centru.

„Finance využijeme k podpoře programů a aktivit pro rodiny s dětmi žijící v azylovém domě. Ty umožní naučit rodiče trávit volný čas se svými dětmi aktivním způsobem a dají volným chvílím smysl. Projekt podpoří rodinné vztahy, posílí sebeúctu dětí i rodičů, aby se zlepšila kvalita jejich života,“ popsala Renata Dvořáková, projektová manažerka Charity česká Lípa. Lepší život dětem zajistí také projekt nízkoprahového zařízení Vafle v Novém Boru: „Děti z našeho klubu můžou vyrazit na pobyty do Brna, sjíždět řeku Jizeru nebo objevovat vesmír v planetáriu. Letos je to deset let spolupráce s Nadačním fondem Albert, která přinesla širší poznání světa téměř 200 dětí a mladým dospělým,“ popsala Michaela Hanykýřová z organizace Rodina v centru.

Bertík pomáhá 2024: Oceněné projekty v regionech Libereckého kraje

Centrum Protěž, Liberec – Léto s Protěží

Projekt nabízí dětem z pěstounských rodin možnost zažít léto plné zábavy i vzdělávání mimo jejich bublinu. Díky přístupu sociálních pracovníků si mohou vyzkoušet místopisné, zeměpisné a přírodovědné aktivity, výtvarné aktivity, rozšíří si povědomí o zdravém životním stylu a posunout limity fyzické zdatnosti.

Komunitní středisko Kontakt, Liberec – Kdo si hraje, nezlobí

Příměstské tábory pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí, které s ohledem na socioekonomickou situaci rodiny nemají možnost trávit léto aktivním a smysluplným způsobem.

Charita Česká Lípa – Dětské úsměvy v azylovém domě Jonáš

Projekt umožňuje realizaci volnočasových aktivit pro děti a jejich rodiče, kteří žijí v azylovém domě. Cílem je vytvořit prostředí, ve kterém si rodiny mohou vychutnávat společně strávený čas plný radosti, vzdělávání a kreativity. Projekt nabízí širokou škálu aktivit, které mají za cíl posílit vztahy mezi rodiči a dětmi a podpořit jejich celkový rozvoj.

Rodina v centru, Nový Bor – Podpora preventivních aktivit NZDM Vafle

Projekt nabízí dětem a mladým lidem navštěvujících nízkoprahové zařízení Vafle v Novém Boru skupinové volnočasové aktivity, které rozšíří jejich stávající způsoby trávení volného času a naučí je novým životním dovednostem.

Dětský domov Dubá-Děštná – Arteterapie a individuální terapie

Terapeutickými přístupy chceme hlouběji proniknout do vnitřního světa dětí, které jsou umístěny do systému ústavní péče. Potřebujeme jim lépe rozumět, pochopit jejich pocity a projevy chování, abychom jim mohli zmírnit emoční trauma.

Centrum LOCIKA – Dětství bez násilí

Děti ohrožené domácím násilím potřebují specializovanou a nízkoprahovou pomoc. Projekt plánuje posílit kapacity specializovaného chatu a e-mailového poradenství, aby minimálně 500 dětí získalo rychlou a bezpečnou podporu. Cílem je zlepšit dostupnost a reakční dobu na pomoc ohroženým dětem a přispět k jejich ochraně a zdravému vývoji.

 
O Albertu a Nadačním fondu Albert

  • Obchody Albert působí na českém trhu více než 32 let. První obchod, supermarket v Česku pod názvem Mana 6. června 1991 v Jihlavě.
  • Síť prodejen Albert má více než 330 obchodů po celé České republice, hypermarkety a supermarkety Albert najdou zákazníci v každém kraji. Ve velkých moravských městech obchodník nabízí také službu Albert online.
  • Albert patří mezi největší soukromé zaměstnavatele v Česku, o zákazníky se denně stará 20 000 zaměstnanců.
  • Nadační fond Albert založil řetězec Albert 1. září 2009 za účelem podpory zdravého životního stylu dětí i jejich rodičů a podpory vzdělávání, integrace a rozvoje dětí ze sociálně znevýhodněných skupin.
  • Zdravé stravování podporuje Nadační fond Albert prostřednictvím vzdělávacího programu Zdravá 5, který přibližuje dětem principy zdravé výživy a zdravého životního stylu. Sociálně znevýhodněné děti fond podporuje prostřednictvím hlasování zákazníků v rámci programu Bertík pomáhá a projekty Obchůdky s Albertem a Do Alberta na praxi.
  • Za dlouhodobou podporu dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí získal Albert v roce 2018 ocenění Bílá vrána.
  • Nadační fond Albert patří podle platformy Fórum dárců mezi TOP 15 firemních fondů a nadací podle objemu rozdělených příspěvků.
  • V roce 2022 a 2023 Albert získal umístění v TOP 10 v hodnocení ESG Rating, Obhájil také certifikát TOP Odpovědná velká firma Leader a roce 2023 získal unikátní ocenění Trendsetter pro společnost určující trendy v oblasti udržitelnosti a společenské odpovědnosti.
  • V roce 2019 vláda v čele s premiérem ocenila Albert cenou Odpovědného zahraničního investora za mimořádný přínos v podpoře rozvoje regionů.
  • Mottem Albert je „Stojí za to jíst lépe“. Jako odpovědný obchodní má jasně stanované cíle a konkrétní kroky, které dělá pro budoucnost, zdraví i přírodu. Mezi základní pilíře ESG strategie „Zdravě a udržitelně“ patří neplýtvání potravinami, široká nabídka prokazatelně zdravých potravin či podpora komunit.
  • Albert vydal další nefinanční report o udržitelnosti za rok 2022, který přináší v přehledné formě dosavadní výsledky i konkrétní příběhy a dotýká se také závazků, které obchodník učinil pro budoucí léta. Novinkou jsou ESG přílohy s daty za jednotlivé oblasti, který se věnuje.

Více informací:

Barbora Vanko

PR & Sustainability Consultant

Albert Česká republika

A: Radlická 117, 158 00 Praha 5

E: czpress@albert.cz  

W: www.albert.cz/newsroom

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky