Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zaměstnávají znevýhodněné a pomáhají regionu. Sociální podniky se představily zástupcům kraje

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 27. 07. 2021 14:19
  • Sociální

Sdílet článek

Zakladatelky a zakladatelé sociálních podniků se sešli v Jizerské Levandulovně v Raspenavě se zástupci Libereckého kraje, aby společně prodiskutovali význam a podporu sociální ekonomiky v regionu. Setkání u kulatého stolu pořádala Tematická síť pro sociální ekonomiku (TESSEA ČR) spolu s krajským resortem sociálních věcí.

Sociální podniky již nejsou jen zaměstnavateli zdravotně a jinak znevýhodněných osob, ale na základě principů, na kterých jsou založeny, mají další významné přesahy. „Jsou důležité pro životní prostředí a dobrý život ve městech i na venkově. Svými aktivitami se totiž zasazují o rozvoj místa, kde působí a mají pozitivní vliv na vzkvétání lokální ekonomiky a vytváření možností smysluplné práce v tomto místě,“ uvedla Markéta Vinkelhoferová z TESSEA ČR, která kulatý stůl moderovala.

V kraji začali cesty sociálního podnikání před lety vyšlapávat Radek a Lenka Dražilovi z družstva Texman, které nedaleko Liberce provozuje textilní manufakturu a navazuje tak na řemeslnou tradici v regionu. Na setkání v raspenavské organizaci se také prezentovala Magdaléna Špeldová z Mýdlárny Koukol z Volfartic u České Lípy; přiblížila, jak se udržitelným způsobem firma stará o mnoho hektarů podhorských luk, ze kterých získává byliny pro svá přírodní mýdla.

Jana Rosenbaumová z Farmy Lukava a Centra Konipas v Jindřichovicích pod Smrkem doplnila, jak je důležité rozvíjet ekologické způsoby hospodaření a podporovat regionální produkci potravin. Adéla Heindorferová, která akci hostila na svém rozkvetlém levandulovém poli, zase dříve působila v nedalekém Středisku ekologické výchovy Libereckého kraje.

„Sociálním podnikům je třeba vyslovit za jejich dlouhodobou práci uznání. Shodli jsme se, že je potřeba nastavit podmínky pro jejich systémovou a dlouhodobou regionální podporu,“ prohlásil Petr Tulpa, náměstek pro resort sociálních věcí. „Problematikou sociálního podnikání se bude zabývat Výbor sociálních věcí zastupitelstva Libereckého kraje na svém jednání letos v září.“

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky